Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag in Almelo

Gebouw

De Waag 1
7607HP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1913
Architect: P. Kolpa


Beschrijving van Waag

Inleiding WAAG- ANNEX MARKTGEBOUW uit 1913 met een rijk gedecoreerde voorgevel in Hollandse neo-renaissancestijl naar een ontwerp van de stadsarchitect P. Kolpa. De in verband met de latere kantoorfunctie sterk gewijzigde achtergevel (W) en het interieur zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Oorspronkelijk waren onder de rondbogen op de begane grond in de voorgevel deuren aangebracht. Het gebouw vormt samen met het bankgebouw, het Gerechtsgebouw en het Huis van Bewaring een vrij gave oudere gevelwand in het grotendeels recent vernieuwde centrum van Almelo. Omschrijving Pand van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder steile zadeldaken met leien in Maasdekking. De gevels zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in bruine baksteen. De voorgevel (O) is horizontaal geleed met natuurstenen speklagen, een cordonlijst en een doorlopende waterlijst onder de verdiepingsvensters. De geprofileerde gootlijst rust op zandstenen consoles. Het risaliet rechts aan de voorgevel wordt boven de gootlijst bekroond door een trapgevel met natuurstenen vleugelstukken op de trappen en op het fronton een gebeeldhouwde leeuw met wapenschild. Op de begane grond vier vensters met roedenverdeling onder rondbogen. De zware dubbele deur links heeft grote smeedijzeren gehengen en een bovenlicht onder rondboog. Op de verdieping acht kruisvensters met glas-in-lood in de bovenlichten en zesruits onderramen met luiken. Het roosvenster boven de begane grondvensters in het risaliet wordt in de geveltop herhaald. De bogen en strekken boven vensters en deuren zijn gedecoreerd met blokken van Bentheimer zandsteen. De grote gemetselde dakkapel in het dakschild links van de trapgevel wordt geflankeerd door natuurstenen vleugelstukken. De zandstenen bekroning heeft de vorm van een halsgevel met fronton en klauwstukken. Verder in het dakschild aan de voorzijde kleine kajuitjes onder overstekende schilddakjes. De blinde linker zijgevel (Z) heeft een trapgevel met speklagen en natuurstenen afdekplaten op de trappen. In het gemetselde muurtje tussen de blinde rechter zijgevel (N) en het naastgelegen bankgebouw een deur onder rondboog met een natuurstenen lijst. De balustrade op het muurtje bestaat uit gedraaide balusters. Waardering Waag- en marktgebouw van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van waag en markthal - de opvallende late toepassing van de neo-renaissancestijl - de rijke ornamentiek van de voorgevel - de beelbepalende situering in het centrum van Almelo en de ensemblewaarde in samenhang met de nabijgelegen rijks- en gemeentemonumenten (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507695
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waag
De Waag in Almelo
De Waag in Almelo
Locatie Waagplein, Almelo
Oorspr. functie Waag en markthal
Huidig gebruik Horeca
Start bouw 1913
Bouw gereed 1914
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507695
Architect P.Kolpa
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Waag van Almelo is een monumentaal gebouw gelegen aan het Waagplein in de Twentse stad Almelo in de Nederlandse provincie Overijssel. Het is gebouwd in 1914, het jaar dat de Stad en het Ambt Almelo bij elkaar werden gevoegd tot één gemeente.

Het waaggebouw werd ontworpen door stadsarchitect P. Kolpa, in opdracht van de net gevormde gemeente Almelo. Het waaggebouw werd gebouwd in Oudhollandse stijl met een trapgevel en diende vaak als markthal voor bederfelijke marktwaren. Het is het laatst gebouwde waaggebouw van Nederland. De bouwkosten van het gebouw waren 19.579 gulden.

Tot eind 1986 was het Stadsmuseum Almelo gevestigd op de bovenverdieping van de waag, voordat dit museum zijn collectie naar het Rectorshuis aan de Korte Prinsenstraat in Almelo verhuisde. Vanaf 2015 komen er twee kledingzaken in het gebouw, nadat er voorheen meerdere horecagelegenheden zaten.

Externe link


Monumenten in de buurt van Waag in Almelo

Directeurswoning

De Waag 5
Almelo
Omschrijving Aan de Waag neemt de voormalige DIRECTEURSWONING een positie in, die het verband met het Huis van Bewaring veel minder zichtba..

Bankgebouw

Wierdensestraat 2
Almelo
Inleiding Het BANKGEBOUW op de hoek van De Waag en de Wierdensestraat werd in 1908 gebouwd voor de firma Ledeboer bankiers naar ontwerp van..

Twee dienstwoningen

Marktstraat 1
Almelo
Omschrijving De twee DIENSTWONINGEN aan de Marktstraat hebben twee lagen met een plat dak. Op de hoeken is het gevelmetselwerk tot bovendak..

Huis van bewaring

Marktstraat 7
Almelo
Omschrijving Het HUIS VAN BEWARING heeft een hoog frontgebouw in de Marktstraat, waarin op de begane grond de entree en enkele dienstruimte..

Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts twee, links vier achtruits empire-ra ..

Korte Prinsenstraat 2
Almelo
Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts 2, links 4 achtruits empir..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)