Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van 12 woningen in Almelo

Woonhuis

Herengracht 2
7607BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Blok van 12 woningen

Inleiding Blok van twaalf WONINGEN (13) dat in 1889 is gebouwd in opdracht van Graaf van Rechteren Limpurg als bejaardenwoningen voor het personeel van het nabijgelegen Huis Almelo. Het blok woningen staat in de nabijheid van de Grote Kerk ten noorden van de gracht die het terrein rond Huis Almelo aan de westzijde afsluit. In verband met de functie van woon-werkruimtes voor kunstenaars zijn de twaalf woningen gedeeltelijk samengevoegd en inwendig sterk gewijzigd. Omschrijving Pand van één bouwlaag op langgerekt rechthoekig grondplan onder een met zwarte bouletpannen gedekt zadeldak. De gevels zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in bruine baksteen. De hoeklisenen zijn opgebouwd uit zandstenen blokken. De voorgevel (Z) is regelmatig ingedeeld met twaalf deuren onder bovenlicht afgewisseld met zesruits schuifvensters. De strekken en de doorlopende sierband ter hoogte van de wisseldorpels zijn gemetseld in gele verblendsteen. In de geveltoppen van de zijgevels (O en W) trekbalken onder de makelaars op de nokken. De segmentbogen boven de zesruits vensters en de laadddeuren in de zijgevels zijn gemetseld in gele verblendsteen, de boogtrommels zijn gevuld met metselmozaïeken van rode en gele baksteen. Op de gevelstenen in deze gevels staat de tekst "Heerengracht 1898". De indeling van de achtergevel (N) verraadt de aanwezigheid van een verdieping aan de achterkant van het gebouw. Elke woning heeft beganegronds een achterdeur tussen twee vensters en daarboven een groter venster tussen twee kleinere. De dakkapellen in het dakschild aan de voorzijde zijn uitgerust met laaddeuren en hijsbalken. Waardering Blok van twaalf woningen van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van bejaardenwoningen voor het personeel van Huis Almelo - de kenmerkende typologie - de beeldbepalende situering aan de rand van het grafelijke groen rond huis Almelo en in de nabijheid van de Grote Kerk - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507691
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van 12 woningen in Almelo

Verdiepingloos pand met langsgevel aan het plein

Kerkplein 15
Almelo
Verdiepingloos pand met langsgevel aan het plein. Vensters en bovenlichten met typische XIXc roedenverdeling.

Grote Kerk

Kerkplein 15
Almelo
Ned. Herv. Kerk. In oorsprong slotkapel van de heren van Almelo. Kruiskerk, waarvan het zandstenen koor uit 1493, het transept en het schip ..

Toren Grote Kerk

Kerkplein 15
Almelo
Toren van twee geledingen uit 1738 met een koepelspits uit 1777. Hoeklisenen aan de westzijde. Ingangspartij met opschrift op begane-grond. ..

Gepleisterd, onderkelderd woonhuis met fors schilddak

Kerkplein 13
Almelo
Gepleisterd, onderkelderd woonhuis met fors schilddak. Langsgevel aan het plein. Dubbele deur met bovenlicht. Later aangebrachte dakkapel. X..

Kleine stadswoning. Gepleisterde voorgevel met lage goot. Schilddak met pannen. Achtergevel aan de Gotte met houten topgevel en vakwerk. (Genaamd weve ..

Kerkengang 5
Almelo
Kleine stadswoning. Gepleisterde voorgevel met lage goot. Schilddak met pannen (XIXd). Achtergevel aan de Gotte met houten topgevel en vakwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van 12 woningen in Almelo