Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bellinckhof: zonnewijzer in Almelo

Tuin Park Landgoed

Wierdensestraat 208
7604BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1917-1920


Beschrijving van Bellinckhof: zonnewijzer

Omschrijving Op een zandstenen uivormige sokkel met reliëf staat een dubbele equatoriale ZONNEWIJZER met hulpschalen en prisma's. Het voetstuk, de ringen van de 'bol' en de stijl zijn vervaardigd uit smeedijzer, met en zonder goudverf, de equatorband uit aluminium. In de tuin staan twee vaste houten BRUGGEN, met een op balken getimmerd plankier, dat wordt ondersteund door vier jukken. Het plankier bestaat uit drie delen, waarvan het middelste hoger ligt dan de wal en de twee andere schuin aflopen. Op de bruggen staan witgeverfde houten leuningen met horizontale en verticale delen. De ijzeren vierzijdige LANTAARNS met glas staan op een gietijzeren poot. Waardering De zonnewijzer, bruggen en lantaarns zijn van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - de vormgeving en gaafheid van (sommige van) de onderdelen - de rangschikking van de onderdelen ten opzichte van elkaar in de tuinaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507686
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bellinckhof: zonnewijzer in Almelo

Bellinckhof: landhuis

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een sameng..

Bellinckhof: tuin

Wierdensestraat 208
Almelo
Inleiding De TUIN is in 'gemengde stijl' aangelegd in een oud cultuurlandschap waarvan belangrijke elementen in het ontwerp zijn opgenomen...

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 204
Almelo
Omschrijving De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokk..

Bellinckhof: kwekerij en muur

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijler..

Bellinckhof: koetshuis

Wierdensestraat 210
Almelo
Omschrijving Het KOETSHUIS (1919) is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bellinckhof: zonnewijzer in Almelo