Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bellinckhof: koetshuis in Almelo

Kasteel Buitenplaats

Wierdensestraat 210
7604BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Bellinckhof: koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS (1919) is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen. Op de nokeinden zijn grote schoorstenen geplaatst, in het dak dakkapellen met twaalf- of vierentwintigruits vensters. Op de hoeken van de gevels en risalieten zijn gemetselde lisenen met schijnvoegen gemetseld. Het pand is rondom voorzien van een gemetseld hoofdgestel. Oorspronkelijk waren de vensters behangen met persiennes. In de voorgevel (O) risaleert de middenpartij met de twee baanders onder korfbogen met zandstenen sluit-, aanzet- en sierstenen. Bovenin de deuren zijn vensters met een kleine roedenverdeling geplaatst. Links van het risaliet een deur met zesruits venster en achtruits bovenlicht, rechts een deur met vierruits venster, een bovenlicht met diagonale roedenverdeling en een twaalfruits schuifvenster. In de linker zijgevel (Z) twee van de laatsgenoemde deuren met daartussen vier vijftienruits schuifvensters. De dakkapel boven het midden van de gevel is voorzien van een fronton. Ook in de achtergevel (W) een middenrisaliet, ditmaal met één inrijdeur onder een korfboog met zandstenen sluit-, aanzet- en sierstenen. Links en rechts van de deur een vijftienruits schuifvenster. Bovenin de rechter zijgevel (N) twee horizontale twaalfruits vensters. De middelste dakkapel is voorzien van een geveltop, luiken en een hijsbalk. In de noordkant van het koetshuis zijn de stallen met de oorspronkelijke stalboxen en zadelkasten van de frima Isselburger. Aan de zuidzijde zijn de van binnen gewijzigde woningen gesitueerd. Waardering Het koetshuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Karel Muller - de Um-1800 vormgeving in combinatie met de Engelse invloed - de beeldbepalende ligging in de tuin en aan de Wierdensestraat - de gaafheid van het exterieur en het interieur van het stalgedeelte (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bellinckhof: koetshuis in Almelo

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 204
Almelo
Omschrijving De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokk..

Bellinckhof: landhuis

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een sameng..

Bellinckhof: zonnewijzer

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Op een zandstenen uivormige sokkel met reliëf staat een dubbele equatoriale ZONNEWIJZER met hulpschalen en prisma's. Het voet..

Bellinckhof: tuin

Wierdensestraat 208
Almelo
Inleiding De TUIN is in 'gemengde stijl' aangelegd in een oud cultuurlandschap waarvan belangrijke elementen in het ontwerp zijn opgenomen...

Bellinckhof: kwekerij en muur

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijler..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bellinckhof: koetshuis in Almelo

Foto's (1)