Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bellinckhof: kwekerij en muur in Almelo

Tuin Park Landgoed

Wierdensestraat 206
7604BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1919-1920


Beschrijving van Bellinckhof: kwekerij en muur

Omschrijving Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijlers met geprofileerde kapitelen, waartussen een dubbele opgeklampte deur met een segmentboog beëindiging. Aan het oostelijke uiteinde van de noordelijke muur is een werkplaats in rode baksteen onder een zadeldak met rode tuile-du-Nord pannen vastgebouwd. Deze schuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De twee KASSEN liggen evenwijdig aan de westelijke muur, er tussenin en oostelijk ervan gemetselde bakken. De westelijke kas bestaat uit betonnen spanten in de vorm van een Tudorboog, waartussen de glasvlakken met verticale houten en horizontale aluminium stijlen. In de noordelijke glasgevel zit een deur met vierruits venster. De oostelijke kas heeft een in rode baksteen gemetselde lage muur rondom, waarboven een houten raamwerk met zadeldak met ijzeren stijlen. In de noordgevel bevindt zich de deur onder windveren en een luifeltje op smeedijzeren schoren met een makelaar en rocaille-motieven. In de kas fraai siersmeedwerk in de nok. Waardering De kwekerij met muur en kassen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - de details (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bellinckhof: kwekerij en muur in Almelo

Bellinckhof: landhuis

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een sameng..

Bellinckhof: zonnewijzer

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Op een zandstenen uivormige sokkel met reliëf staat een dubbele equatoriale ZONNEWIJZER met hulpschalen en prisma's. Het voet..

Bellinckhof: tuin

Wierdensestraat 208
Almelo
Inleiding De TUIN is in 'gemengde stijl' aangelegd in een oud cultuurlandschap waarvan belangrijke elementen in het ontwerp zijn opgenomen...

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 204
Almelo
Omschrijving De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokk..

Bellinckhof: koetshuis

Wierdensestraat 210
Almelo
Omschrijving Het KOETSHUIS (1919) is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bellinckhof: kwekerij en muur in Almelo