Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bellinckhof: dienstwoning in Almelo

Woonhuis

Wierdensestraat 204
7604BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Bellinckhof: dienstwoning

Omschrijving De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak. Het dak is gedekt met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen en voorzien van zes dakkapellen met zesruits bovenlichten onder platte daken en twee grote schoorstenen op de nokeinden. Op de hoeken van de gevels zijn hoeklisenen met schijnvoegen gemetseld, het pand is rondom voorzien van een gemetseld hoofdgestel. De gevels worden geleed door vijftienruits schuifvensters, oorspronkelijk behangen met persiennes. In de voorgevel (N) bevindt zich tussen twee vensters een deur met vierruits venster en een bovenlicht met diagonale roedenverdeling. In de linker zijgevel (O) is rechts van een venster eenzelfde deur geplaatst. In de rechter zijgevel (W) twee vensters, in de achtergevel drie. De schouw, met zwart marmeren bekleding, is bewaard gebleven. Waardering De dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Karel Muller - de Um-1800 vormgeving in combinatie met de Engelse invloed - de beeldbepalende ligging in de tuin en aan de Wierdensestraat - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507682
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bellinckhof: dienstwoning in Almelo

Bellinckhof: landhuis

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een sameng..

Bellinckhof: zonnewijzer

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Op een zandstenen uivormige sokkel met reliëf staat een dubbele equatoriale ZONNEWIJZER met hulpschalen en prisma's. Het voet..

Bellinckhof: tuin

Wierdensestraat 208
Almelo
Inleiding De TUIN is in 'gemengde stijl' aangelegd in een oud cultuurlandschap waarvan belangrijke elementen in het ontwerp zijn opgenomen...

Bellinckhof: kwekerij en muur

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijler..

Bellinckhof: koetshuis

Wierdensestraat 210
Almelo
Omschrijving Het KOETSHUIS (1919) is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bellinckhof: dienstwoning in Almelo

Foto's (1)