Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bellinckhof: landhuis in Almelo

Kasteel Buitenplaats

Wierdensestraat 208
7604BR Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1917
Architect: Karel Muller en Johan Wilhelm Hanrath


Beschrijving van Bellinckhof: landhuis

Omschrijving Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een samengesteld schilddak. Het dak is gedekt met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen en voorzien van grote geprofileerde schoorstenen met rookverdelers onder overstekende dekstenen en dakkapellen met zesruits vensters, wangen en frontons. Op de hoeken van de gevels en risalieten zijn hoeklisenen met schijnvoegen gemetseld, het pand is rondom voorzien van een zandstenen hoofdgestel met een gootlijst op modillons. De vensters en bovenlichten met roedenverdeling zijn onder strekken geplaatst en grotendeels behangen met persiennes. De symmetrische voorgevel (N) is boven een hardstenen plint met daarin keldervensters opgetrokken, telt zeven vensterassen en heeft een middenrisaliet en twee hoekrisalieten. In het middenrisaliet (drie vensterassen) bevindt zich de licht risalerende ingangspartij onder een fronton, waarin modillons en een oeuil de boeuf tussen guirlandes. De entree boven een natuurstenen trap bestaat uit een dubbele houten deur met rondboog bovenlicht waarin siersmeedijzer, geflankeerd door ionische pilasters voor een natuurstenen omlijsting met schijnvoegen. Dit alles onder een hoofdgestel, een maniëristische sluitsteen en een rondboog fronton. Links en rechts van de entree zijn zeshoekige ijzeren lantaarns opgehangen. Op de nok boven het midden van de gevel is een achtzijdige dakruiter met acht zuiltjes, een koepel en leien geplaatst. Voor het linkerdeel van de linker zijgevel (O) bevindt zich een grote uitbouw met hoofdgestel onder een balkon met een witgeverfde balustrade. Het linkerdeel van de uitbouw is een met vensters dichtgezette loggia, in het rechterdeel bevindt zich boven een gemetselde trap een houten deur met een venster met diagonale roedenverdeling tussen twee kleine vensters met diagonale roedenverdeling. De oorspronkelijke loggia is eveneens via een gemetselde trap te bereiken. Op lage gemetselde muurtjes met hardstenen dektegels staan hier hardstenen dorische zuilen die het terras erboven ondersteunen en waartussen vensters met stalen kozijnen zijn geplaatst. In de rechter zijgevel van de uitbouw (N) zijn een rondboogdeur en een vierruits venster geplaatst. De symmetrische achtergevel (Z) telt zeven vensterassen, met tussen de twee hoekrisalieten een groot betonnen balkon met een zandstenen balustrade op dubbele zandstenen dorische zuilen. De middelste vensteras risaleert licht onder eenzelfde fronton als in de voorgevel. Voor dit risaliet is in het balkon een halfronde uitbouw gemaakt. Onder de aansluitingen van deze ronding zijn extra zuilen geplaatst. De vijf terrasdeuren onder het balkon zijn ook behangen met persiennes. Langs de achtergevel ligt een groot gemetseld terras met trappen naar de tuin. In het midden van de rechter zijgevel (W, drie vensterassen) is eveneens een deur met persiennes boven een trap geplaatst. In het huis zijn onder meer de volgende onderdelen bewaard gebleven: * De hal en gang met gestuct plafond, lijstwerk, ionische zuilen, oorspronkelijke deuren, marmeren lambrizering en vloer, de schouw met marmer en stucwerk en de trap met de trapleuning met zware houten balusters. * De eetkamer met mahoniehouten betimmering met Tudorbogen, ingebouwd buffet, vitrinekast en Engels plafond. * De salon met groene lambrizering, roze zijden wandbespanning en gestuct plafond. * De herenkamer met lambrizering, schouw, betimmering met spijltjes rond verwarming en goudleer behang. * De keuken met ingebouwde lichtgeel geverfde vitrinekasten en twee oorspronkelijke Atag fornuizen. * De badkamer met een dubbele wastafel met houten kastjes eronder en een bad met douche. * De Stigler lift van Ing. Bureau Huygen en Wessel uit Rotterdam met houten betimmeringen en ijzeren schuifdeuren. Waardering Het landhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Karel Muller - de Um-1800 vormgeving in combinatie met de Engelse invloed - de rijkheid aan details - de beeldbepalende ligging in de tuin en aan de Wierdensestraat - de gaafheid van in- en exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507681
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bellinckhof
Huis het Bellinckhof te Almelo
Huis het Bellinckhof te Almelo
Locatie Almelo
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Stijl Um 1800
Eigenaar Egbert ten Cate
Huidige functie bewoning
Gebouwd in 1919
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507681

Bellinckhof is een landhuis in Almelo, gebouwd in de jaren twintig van de 20e eeuw door de textielfabrikant Ten Cate.

De naam Bellinckhof is ontleend aan de voormalige havezate die vroeger op ongeveer 500 meter ten zuidoosten van het huidige huis heeft gestaan. De havezate was een borchleen van Huis Almelo en werd bewoond door het geslacht Bellinckhave en vanaf 1758 door huwelijk door de familie Du Tour. Nadat deze familie zich had gevestigd op landgoed De Woesten te Weerselo, werd het oude huis gesloopt.

Het huis

In 1913 kocht Johannes ten Cate de gronden aan de Wierdensestraat om er een landhuis te bouwen. In navolging van fabrikanten elders in Twente wilde ook hij zich met zijn gezin buiten de stad vestigen. Enkele bijgebouwen van de oude havezate bleven nog tot in de jaren twintig van de 20e eeuw bestaan, toen moesten ook zij voor een uitbreiding van het park verdwijnen. In 1917 gaf hij de architect Karel Muller opdracht een landhuis voor hem te ontwerpen in neoclassicistische stijl. Dit type landhuis werd destijds zeer gewaardeerd door zijn deftig en voornaam karakter. Karel Muller ontwierp in eerste instantie een blokvormig huis. Dit ontwerp kon schijnbaar echter niet geheel de instemming van de opdrachtgever krijgen zodat ook de architect Johan Wilhelm Hanrath bij het volgende ontwerp werd betrokken. Nu ontstond een huis op I-vormige grondslag dat duidelijke Engelse invloeden vertoont. Deze bouwstijl wordt ook wel de Um 1800 bouwstijl genoemd. In de woning is een zandstenen gedenksteen geplaatst, met in reliëf: Deze steen werd gelegd door Egbert ten Cate oud vijf jaar oktober 1919. Bij het huis horen twee identieke dienstwoningen, verdiepingloze pandjes onder schilddaken en een koetshuis met dienstwoning. Het laatste is eveneens een verdiepingloos pand met een pannen zadeldak en diverse architectonische stijlkenmerken in de vormgeving. Het huis en park zijn niet toegankelijk. De eetkamer is betimmerd met mahoniehout, de hal heeft een zwartgeaderde witte marmeren vloer en de zaal is van groene betimmering voorzien met roze zijde en behangen met familieportretten van de Ten Cates.

Het huis wordt nu bewoond door het gezin van bankier mr. Egbert ten Cate, tevens kamerheer in Overijssel. Op 1 november 2014 woedde er een brand in het huis die het tijdelijk onbewoonbaar maakte.[1]

Park

Aan de bekende tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer werd verzocht een ontwerp voor het omringende park te maken. Het uitgangspunt van zijn ontwerp was dat het huis en het omringende park één geheel moesten vormen. Om dit te bereiken ontwierp hij achter het huis een hierbij aansluitende geometrische tuin met rozenperken en loodrecht op het huis aanlopende paden. Verder verwijderd van het huis werd, hierbij gebruikmakend van aanwezige natuurlijke elementen, voor een landschappelijke aanleg gekozen met slingerende paden, boomgroepen en waterpartijen. Ook de uitbreiding van het park in 1926 was van de hand van Springer. De keuze voor Springer als landschapsarchitect had als plezierige bijkomstigheid dat deze goed bevriend was met de architect Karel Muller. Vermoedelijk speelde hun beider verwantschap met de familie Gelderman uit Oldenzaal hierbij een grote rol, het maatschappelijke kringetje was destijds beperkt en zo ontmoette je elkaar als vanzelf wel eens. Deze relatie bood de gelegenheid tot een samenwerking die kon leiden tot optimale omstandigheden om de beide ontwerpen op elkaar af te stemmen. Ook op andere plaatsen in Twente had dit reeds tot fraaie resultaten geleid. Diverse ontwerpen van Karel Muller werden omgeven door parkontwerpen van Springer. Hoewel de parkaanleg van de Bellinckhof in de loop der jaren sterk vereenvoudigd is, de rozenperken met de omringende paden werden vervangen door gazon, blijft het park nog steeds een fraai geheel vormen met het huis.


Monumenten in de buurt van Bellinckhof: landhuis in Almelo

Bellinckhof: zonnewijzer

Wierdensestraat 208
Almelo
Omschrijving Op een zandstenen uivormige sokkel met reliëf staat een dubbele equatoriale ZONNEWIJZER met hulpschalen en prisma's. Het voet..

Bellinckhof: tuin

Wierdensestraat 208
Almelo
Inleiding De TUIN is in 'gemengde stijl' aangelegd in een oud cultuurlandschap waarvan belangrijke elementen in het ontwerp zijn opgenomen...

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 204
Almelo
Omschrijving De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokk..

Bellinckhof: kwekerij en muur

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijler..

Bellinckhof: koetshuis

Wierdensestraat 210
Almelo
Omschrijving Het KOETSHUIS (1919) is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bellinckhof: landhuis in Almelo

Foto's (2)