Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula in Almelo

Graf Begraafplaats

Wierdensestraat 140
7604BP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Aula

Omschrijving De AULA is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een achthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt tentdak. In de voorgevel (N) bevindt zich de houten paneeldeur tussen twee steunberen en onder siermetselwerk. In de achtergevel (Z) risaleert de schoorsteen, die door het dak steekt. In de schuingeplaatste muren zijn twee verticale vensters geplaatst, in de zijgevels (O en W) vier kleine vensters en in de achtergevel de schoorsteen met twee verticale vensters. Alle vensters zijn geplaatst boven gemetselde waterdorpels en voorzien van glas-in-lood onder siermetselverbanden. Onder de vier kleine vensters staan de oorspronkelijke witgeverfde houten banken, in de aula zijn onder meer nog bewaard de witgeverfde houten stoelen en tafel in Amsterdamse School bouwstijl, de betegelde schouw en de groen geglazuurde vloertegels. Waardering De aula is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats - de Amsterdamse School bouwstijl - de beeldbepalende ligging bij de entree in de hoofdas van de begraafplaats - de gaafheid van in- en exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507678
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aula in Almelo

Toegangshek

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit twee hoge rode bakstenen pijlers op een vierkante plattegrond, met smallere toppen waarop smeedijz..

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De DIENSTWONING is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend riet..

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De WERKPLAATS is in spiegelbeeld grotendeels gelijk aan de dienstwoning: in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op e..

Bloembakken/ornamenten

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De BLOEMBAKKEN/ORNAMENTEN zijn gemetseld in rode baksteen op een vierkante en een ruitvormige plattegrond op een driesteens so..

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving De zuidelijke DIENSTWONING (1919, tuinmanswoning identiek aan Wierdensestraat 204) is over één bouwlaag opgetrokken in rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aula in Almelo