Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werkplaats in Almelo

Nijverheid Industrie

Wierdensestraat 140
7604BP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Werkplaats

Omschrijving De WERKPLAATS is in spiegelbeeld grotendeels gelijk aan de dienstwoning: in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt zadeldak met wolfeinden. In de noordelijke eindgevel zit een knik, waarop de muur van de entree aansluit. In de zijgevels bevinden zich echter geen terugliggende delen en de vensters zijn van een aanzienlijk kleiner formaat. Op de begane grond kleine horizontale vensters direct onder de dakrand. Deze lopen ook om de hoeken, waarbij houten kolommetjes de bovendorpels steunen, die oversteken om de overstekende geveltoppen te dragen. Onder de wolfeinden zijn twee drieruits vensters tussen gevelbeschotten geplaatst boven plantenbakken. Tussen twee houten deuren in de westelijke zijgevel is een gemetselde plantenbak met daarboven een dubbel horizontaal venster geplaatst. In de oostelijke zijgevel twee deuren met drieruits vensters en zijlichten en een zesruits venster. Waardering De werkplaats is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats - de Amsterdamse School bouwstijl - de beeldbepalende ligging bij de entree tot de begraafplaats - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507677
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Werkplaats in Almelo

Toegangshek

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit twee hoge rode bakstenen pijlers op een vierkante plattegrond, met smallere toppen waarop smeedijz..

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De DIENSTWONING is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend riet..

Aula

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De AULA is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een achthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt te..

Bloembakken/ornamenten

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De BLOEMBAKKEN/ORNAMENTEN zijn gemetseld in rode baksteen op een vierkante en een ruitvormige plattegrond op een driesteens so..

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving De zuidelijke DIENSTWONING (1919, tuinmanswoning identiek aan Wierdensestraat 204) is over één bouwlaag opgetrokken in rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werkplaats in Almelo