Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werkplaats in Almelo

Woonhuis

Wierdensestraat 140
7604BP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Werkplaats

Omschrijving De DIENSTWONING is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt zadeldak met wolfeinden, een ooglidvenster en een geprofileerde schoorsteen. In de noordelijke eindgevel zit een knik, waarop de muur van de entree aansluit. Op beide hoeken ligt de westelijke zijgevel iets terug, zodat voor de entrees een extra groot overstek ontstaat. Aan de voorzijde (N) bevindt de houten deur met bovenlicht zich in de korte voorkant van de zo ontstane uitbouw, aan de achterkant is de deur met zijlicht in de zijgevel geplaatst. De vensters op de begane grond zijn voorzien van combinaties van horizontale vierruits roedenverdeling. De vensters lopen om de hoeken, waarbij houten kolommetjes de bovendorpels ondersteunen, die oversteken om de overstekende geveltoppen te dragen. Onder de wolfeinden zijn twee zesruits vensters boven plantenbakken tussen gevelbeschotten geplaatst. Tussen twee steunberen in de westelijke zijgevel zijn onder de dakrand vier horizontale vensters aaneengeschakeld. Waardering De dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats - de Amsterdamse School bouwstijl - de beeldbepalende ligging bij de entree tot de begraafplaats - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507676
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Werkplaats in Almelo

Toegangshek

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit twee hoge rode bakstenen pijlers op een vierkante plattegrond, met smallere toppen waarop smeedijz..

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De WERKPLAATS is in spiegelbeeld grotendeels gelijk aan de dienstwoning: in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op e..

Aula

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De AULA is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een achthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt te..

Bloembakken/ornamenten

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De BLOEMBAKKEN/ORNAMENTEN zijn gemetseld in rode baksteen op een vierkante en een ruitvormige plattegrond op een driesteens so..

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving De zuidelijke DIENSTWONING (1919, tuinmanswoning identiek aan Wierdensestraat 204) is over één bouwlaag opgetrokken in rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werkplaats in Almelo