Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Almelo

Overig

Wierdensestraat 140
7604BP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Toegangshek

Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit twee hoge rode bakstenen pijlers op een vierkante plattegrond, met smallere toppen waarop smeedijzeren lantaarns onder tentdakjes. Aan weerszijden van de hoge pijlers staan lage rode bakstenen pijlers op een vierkante plattegrond. Tussen de vier pijlers hangen smeedijzeren deuren met spijlen en aan één zijde afgeschuinde platen. Aan de achter- en zijkant van de lage pijlers zijn muurtjes gemetseld, die door middel van een concave verhoging aansluiten op de voorgevels van de dienstwoning en werkplaats. Waardering Het toegangshek is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats - de Amsterdamse School bouwstijl - de verbindingen met de woning en werkplaats - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507675
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Almelo

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De DIENSTWONING is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend riet..

Werkplaats

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De WERKPLAATS is in spiegelbeeld grotendeels gelijk aan de dienstwoning: in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op e..

Aula

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De AULA is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een achthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt te..

Bloembakken/ornamenten

Wierdensestraat 140
Almelo
Omschrijving De BLOEMBAKKEN/ORNAMENTEN zijn gemetseld in rode baksteen op een vierkante en een ruitvormige plattegrond op een driesteens so..

Bellinckhof: dienstwoning

Wierdensestraat 206
Almelo
Omschrijving De zuidelijke DIENSTWONING (1919, tuinmanswoning identiek aan Wierdensestraat 204) is over één bouwlaag opgetrokken in rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Almelo