Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechausseekazerne en dienstwoningen in Almelo

Militair Object

Vriezenveenseweg 122
7602AK Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Marechausseekazerne en dienstwoningen

Omschrijving De voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE en DIENSTWONINGEN vormen samen een L-vormig bouwvolume, dat in rode baksteen over twee bouwlagen is opgetrokken, met een drie bouwlagen hoge hoekpartij. In de hoek en een deel van de korte zuidelijke vleugel waren de bedrijfsruimten van de kazerne gesitueerd. Het geheel wordt afgedekt door zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen en overstekende dakgoten. De nok van de lange vleugel staat haaks op de kappen van de hoekpartij en de korte vleugel. In de zijgevel (Z) van het hoekvolume zijn twee smalle verticale traplichten onder rondboogjes geplaatst. Onder eenzelfde enkel traplicht bevindt zich in de voorgevel (O) de ingang: een dubbele houten deur met bovenlicht, waartussen een luifel en waarboven een geprofileerd rechthoekig spaarveld. In de zuid- en oostgevel van de korte vleugel zijn op de hoek grote vensters met roedenverdeling geplaatst. De voorgevels van de vleugels (Z en O) zijn verder geleed door deuren met bovenlichten onder rondbogen en rechtgesloten vensters met bovenlichten. Op de verdieping in de achtergevels (N en W) vensters met T-kozijnen. Van het interieur is onder meer de cel in de binnenhoek van het gebouw bewaard gebleven. Waardering Het bouwvolume met de marechausseekazerne en dienstwoningen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - de kenmerkende typologie - de jaren dertig bouwstijl - de beeldbepalende ligging aan een kruising en plein - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507668
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechausseekazerne en dienstwoningen in Almelo

Paardestallen

Vriezenveenseweg 122
Almelo
Omschrijving Het gebouw met de PAARDESTALLEN is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antr..

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 87
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1910 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in..

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 85
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1907 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in..

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 83
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl, gebouwd in ca. 1905 in opdracht van F. ter Braak naar een ontwerp van de architec..

Boerderij behorend bij landgoed Almelo

Vissedijk 37
Almelo
Inleiding Traditioneel vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE behorend bij landgoed Almelo, op fraai erf met een verbouwde kapschuur, ..

Kaart & Routeplanner