Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veerdam in Kamperland

Weg En Waterwerk

Reigerlaan 1
4493SB Kamperland (gemeente Noord Beveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1850-1930


Beschrijving van Veerdam

Inleiding Veerdam met steiger in L-vorm behorend bij het voormalig voetveer op Veere. Recht tegenover de stad Veere gelegen en daarmee ook een duidelijke visuele relatie bezittend. In 1926 werd de reeds lang bestaande veerdam verhoogd en voorzien van een houten steiger. In 1929 vonden aanpassingen en vernieuwingen aan de steiger plaats. Het veer was in dienst tot 1961. Omschrijving De smalle veerdam is nog gedeeltelijk voorzien van een basaltglooiïng. Vanaf de veerdam loopt een houten steiger recht het water in. Haaks op de kop van dit gedeelte is de eigenlijke aanlegsteiger gebouwd in getrapt aflopende vorm waardoor het aanleggen en de toegankelijkheid van de veerboot bij diverse waterstanden werd vereenvoudigd. De steiger is opgebouwd uit houten jukken waarop het loopdek met tweezijdige balustrade is aangebracht. Waardering Veerdam met steiger van belang vanwege cultuurhistorische waarde; van ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele en visuele relatie met de stad Veere en van belang uit het oogpunt van de geschiedenis van de infrastructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507662
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veerdam in Kamperland

Land- en Zeezicht

Sint Felixweg 3
Kamperland (Gemeente Noord Beveland)
"Land- en Zeezicht". Houten poortpalen waarop naam. IJzeren hek en eigen oprijweg. Woonhuis in gele baksteen met hoog pannen zadeldak. Gepro..

Zuidhavenpoort

Kaai 4
Veere
Zuidhavenpoort met belending (nrs 4 en 6). Aan de Campveerse toren grenzende overbouwde poort met aan de havenzijde laat 18e eeuwse gevel wa..

Campveerse Toren

Kaai 2
Veere
Campveerse toren (eertijds stadsherberg). Halfronde, op de walmuur uitgebouwde toren van baksteen met lagen natuursteen, gerestaureerd in 19..

Gebeeldhouwd natuurstenen poortje

Kaai 11
Veere
Gebeeldhouwd natuurstenen poortje met in cartouches jaartal op de posten: ANNO 1613; leeuwenkop als sluitsteen. In de zwikken blad- en bloem..

Huis met rechte gevel op versierde natuurstenen plint

Kaai 13
Veere
HUIS met rechte gevel op versierde natuurstenen plint. Dakkapel. Boven de vensters van de verdieping ontlastingsbogen met verdiepte velden. ..

Kaart & Routeplanner