Veerdam in Kamperland

Reigerlaan 1
4493SB Kamperland (gemeente Noord Beveland)

Beschrijving van Veerdam

Inleiding Veerdam met steiger in L-vorm behorend bij het voormalig voetveer op Veere. Recht tegenover de stad Veere gelegen en daarmee ook een duidelijke visuele relatie bezittend. In 1926 werd de reeds lang bestaande veerdam verhoogd en voorzien van een houten steiger. In 1929 vonden aanpassingen en vernieuwingen aan de steiger plaats. Het veer was in dienst tot 1961. Omschrijving De smalle veerdam is nog gedeeltelijk voorzien van een basaltglooiïng. Vanaf de veerdam loopt een houten steiger recht het water in. Haaks op de kop van dit gedeelte is de eigenlijke aanlegsteiger gebouwd in getrapt aflopende vorm waardoor het aanleggen en de toegankelijkheid van de veerboot bij diverse waterstanden werd vereenvoudigd. De steiger is opgebouwd uit houten jukken waarop het loopdek met tweezijdige balustrade is aangebracht. Waardering Veerdam met steiger van belang vanwege cultuurhistorische waarde; van ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele en visuele relatie met de stad Veere en van belang uit het oogpunt van de geschiedenis van de infrastructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)