Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in electische stijl in Kortgene

Woonhuis

Hoofdstraat 34
4484CG Kortgene (gemeente Noord Beveland)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Woonhuis in electische stijl

Inleiding Woonhuis, rond 1895 gebouwd in eclectische stijl. De zijgevels grenzen aan de buurpanden. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag en een kapverdieping hoog en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De voorgevel is een lijstgevel van vier traveeën breedte, voorzien van gepleisterde plint, banden, sluitstenen met diamantkoppen en kroonlijst. De tweede travee van links bevat de ingangspartij met houten voordeur, met bovenlicht, te bereiken via natuurstenen trapje. Overige traveeën bevatten houten T-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenramen. Boven de ingangspartij een door de kroonlijst brekende gemetselde dakopbouw met halfrond venster. Deze is voorzien van gemetselde lisenen op consoles en bekroond door een gepleisterd fronton met gemetseld tympaan. Fronton bekroond door een opbouw met klauwstukken. De achtergevel is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond onder meer gepleisterde plint, achteringang met aan weerszijden gekoppelde vensters en op verdieping enkele schuiframen. Eenvoudige goot op houten klosjes. Het woonhuis is voorzien van een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode hollandse pannen. In het interieur onder meer op begane grond stucplafonds met onder meer kopjes, schuifdeuren met glas-in-lood in kamers en suite. Waardering Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507661
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in electische stijl in Kortgene

Toren NH kerk

Kerkgang 2
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Toren Ned. Herv. Kerk. Enig uit de periode voor 1530 op Noord Beveland in stand gebleven bouwwerk, vlak opgaande bakstenen toren, die de ken..

NH kerk

Kerkgang 2
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Ned. Herv. Kerk. Bakstenen bouwwerk, bestaande uit een wellicht in oorsprong nog 15e eeuws schip, gewijzigd in 1886, toen het koor werd afge..

Woonhuis in electische stijl

Hoofdstraat 100
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Inleiding Woonhuis, in 1913 in eclectische stijl gebouwd in opdracht van een rentenierende boer. De aanbouwtjes met platte daken aan de noo..

De Korenbloem, restant van stellingmolen

Molendijk 1
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
KORENMOLEN "De Korenbloem". Flinke ronde stenen korenmolen met stelling 1873.

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooi ..

Wolphaartsdijkseveer 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Restant van algemeen in zuid-west Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog kompleet met zo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in electische stijl in Kortgene