Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in electische stijl in Kortgene

Woonhuis

Hoofdstraat 100
4484CJ Kortgene (gemeente Noord Beveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Woonhuis in electische stijl

Inleiding Woonhuis, in 1913 in eclectische stijl gebouwd in opdracht van een rentenierende boer. De aanbouwtjes met platte daken aan de noordzijde van de achtergevel (bijkeuken en schuur) komen niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag en een kapverdieping hoog en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De voorgevel is een symmetrische lijstgevel met centrale ingangspartij. Gepleisterde plint, banden, hoekblokken, sluitstenen met diamantkoppen en traptafels; tegelwerk in boogtrommels; raam- en deuromlijstingen van rode strengperssteen. Ingangspartij in nis, bezet met groen-witte tegels met Art Nouveau motieven. De overspanning van de nis wordt ondersteund door consoles. Het bovenlicht van de voordeur is voorzien van geëtst glas. Aan weerszijden van de ingang houten H-vensters met glas-in-lood bovenramen. Boven de ingangspartij een door de kroonlijst brekende grote gemetselde dakkapel met dwarskapje en trapgeveltje, voorzien van gepleisterde tafels en bekroning. De achtergevel is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond een deur met bovenlicht en twee houten T-vensters met persiennes. Op de verdieping twee houten T-vensters en een niet originele deur naar plat. Het woonhuis is voorzien van een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode, geglazuurde groefpannen en voorzien van overstekken op geprofileerde klossen. In het interieur onder meer op de begane grond plafonds van papier maché en stucwerk, onder meer met afbeelding van een vogel op nestje en bloemmotieven; vensters aan de binnenzijde voorzien van houten schuifluiken; kamers-en-suite met houten schuifdeuren. Hal met onder meer marmeren vloer, getoogde boog met stucwerk (o.a. duif) en trappenhuis met houten spijlen. Waardering Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507660
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in electische stijl in Kortgene

Woonhuis in electische stijl

Hoofdstraat 34
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Inleiding Woonhuis, rond 1895 gebouwd in eclectische stijl. De zijgevels grenzen aan de buurpanden. Omschrijving Het woonhuis heeft een r..

De Korenbloem, restant van stellingmolen

Molendijk 1
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
KORENMOLEN "De Korenbloem". Flinke ronde stenen korenmolen met stelling 1873.

Toren NH kerk

Kerkgang 2
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Toren Ned. Herv. Kerk. Enig uit de periode voor 1530 op Noord Beveland in stand gebleven bouwwerk, vlak opgaande bakstenen toren, die de ken..

NH kerk

Kerkgang 2
Kortgene (Gemeente Noord Beveland)
Ned. Herv. Kerk. Bakstenen bouwwerk, bestaande uit een wellicht in oorsprong nog 15e eeuws schip, gewijzigd in 1886, toen het koor werd afge..

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooi ..

Wolphaartsdijkseveer 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Restant van algemeen in zuid-west Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog kompleet met zo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in electische stijl in Kortgene

Foto's (1)