Huis 't Eysink in Delden

Hengelosestraat 24
7491BR Delden (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van Huis 't Eysink

Omschrijving onderdeel 78: HUIS 'T EYSINK behorende tot de buitenplaats Twickel. De in 1839 als rentmeestershuis gebouwde woning is na brand in WOII tussen 1946-1950 in oorspronkelijke staat herbouwd. Het op rechthoekige grondslag gebouwde, bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt zadeldak met breed overstek; de overstekende kap rust op korbelen en is versierd met houten windveren met makelaar. Op de nok staat een diagonaal gemetselde schoorsteen. Toegangsdeur in de zijgevel gevat in een eenvoudige omlijsting met bovenlicht waarin een rozet is uitgespaard. In het dakschild boven de toegang een ooglidvenster. Links van de toegang één en rechts twee twintigruits-schuifvensters met een halve hardstenen omlijsting. In de kopgevel twee meerruits rondboogvensters onder een hardstenen rondboog. In de top drie meerruitsvensters gevat in een hardstenen omlijsting die aan weerskanten onder het venster uitzwenkt. Aanbouw aan de achterzijde. Waardering HUIS 'T EYSINK van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)