Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: boerderij "Brincate" in Ambt Delden

Boerderij

Twickelerlaan 14
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van Twickel: boerderij "Brincate"

Omschrijving onderdeel 70: BOERDERIJ 'BRINKATE' behorende tot de buitenplaats Twickel. Gelegen tegenover de moestuin aan de Twickelerlaan een boerderij met bovenkamer uit 1859. Staande op zandstenen plint met muurwerk afwisselend opgetrokken in horizontale banden van donker- en lichtbruine baksteen. De strekken boven venster en deuren en het vlechtwerk in de voor- en achtergevel zijn in hetzelfde lichtbruine baksteen gemetseld. De boerderij heeft een met pannen gedekt afgewolfd zadeldak en de bovenkamer een zadeldak, waarvan de kopse gevels beschoten geveltoppen hebben. Eenvoudige windveren langs de dakranden. Op de nok en in het oostelijk dakschild staat een schoorsteen. In de voorgevel een deur met bovenlicht en schuifvensters met roedenverdeling en luiken. Onder het wolfseind een halfrond zoldervenster met een radiale roedenverdeling. De achtergevel heeft een niendeur met stiepel geflankeerd door twee staldeuren, alle onder korfboogvormige strekken. Tussen de deuren twee zesruits vensters onder rondbogen. De boerderij heeft een museumfunctie gekregen, waartoe de bestaande schuren op het erf zodanig gewijzigd zijn dat ze voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn; één oorspronkelijke schuur is verlengd. Waardering: BOERDERIJ 'BRINCATE' van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege het bijzondere decoratieve materiaalgebruik; - vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid; - vanwege de beeldbepalende situering aan de Twickelerlaan; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507623
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: boerderij "Brincate" in Ambt Delden

Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken)

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 60: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: ironhouse met aangebouwde zaaikas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 58: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: houten anjerkas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 59: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: moestuinmuur

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 57: (hoek Twickelerlaan/Bornsestraat te Ambt Delden) MOESTUINMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Ten noorden..

Boerderij "Arke" met schuur

Twickelerlaan 15
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 74: BOERDERIJ 'ARKE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als on..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: boerderij "Brincate" in Ambt Delden