Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: Noordmolen in Ambt Delden

Kasteel Buitenplaats

Noordmolen 5
7495VK Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1347 (genoemd in aankoopakte)


Beschrijving van Twickel: Noordmolen

Omschrijving onderdeel 68: NOORDMOLEN MET STUW, WATERRAD EN KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Bij de Oelerbeek staat een rode bakstenen watermolen op rechthoekige grondslag deels hout (west) en deels vakwerk met zandstenen basement. Het met rode Oud Hollandse pannen gedekte dak is een schilddak aan de westzijde en heeft aan de oostzijde een beschoten geveltop. Tegen de houten oostgevel is een waterrad (vernieuwd in ca. 1988) en aan de zijkant een houten plankenbrug. De kademuur is opgebouwd uit Bentheimer zandsteen in grote blokken met elkaar verbonden door middel van doken (U-vormige haken). In de kadesteen boven de molenbrug de inscriptie 'Renovatum 1917' herinnerend aan het herstel van de molen in dat jaar. De Noordmolen werd al genoemd in de aankoopakte van het huis Eysins door Herman van Twickelo in 1347. Van oorsprong was de Noordmolen gebouwd als een tweelingmolen; een korenmolen waarvan alleen het fundament nog rest (gesloopt vóór 1830), en de nog bestaande oliemolen. Restauratie buitenzijde 1984-1985; binnenzijde 1989. Waardering: NOORDMOLEN MET STUW, WATERRAD EN KEERMUUR van algemeen belang - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege zijn cultuur-historische waarde; - vanwege de ouderdom; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507621
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor de gelijknamige molen in Enschede, zie Noordmolen (Enschede)
Noordmolen
De Noordmolen met de Azelerbeek anno 2013
De Noordmolen met de Azelerbeek anno 2013
Basisgegevens
Plaats Deldeneresch
Waterloop Oelerbeek
Type watermolen
Kenmerken onderslag watermolen
Functie oliemolen
Huidig gebruik  het slaan van olie op vrijwillige basis
Monumentnummer  7545
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Noordmolen is een watermolen in de Nederlandse gemeente Hof van Twente. Hij ligt in het noordoosten van de buurtschap Deldeneresch. Vroeger was het een dubbele watermolen, thans resteert alleen de oliemolen, bestemd voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. Van oudsher hoort de Noordmolen bij het landgoed Twickel.

De Noordmolen ligt aan de Oelerbeek die beneden de watermolen als Azelerbeek verderstroomt. De oliemolen ligt op de linkeroever en is geheel maalvaardig. De op de rechteroever gelegen waterkorenmolen die twee raderen had werd tussen 1820 en 1832 afgebroken.

De Noordmolen bestond al vóór 1347 wanneer Hasike to der Nortmolen en haar zuster in een transportakte worden genoemd.

Restauratie

Tussen 1977 en 1989 werd de molen gerestaureerd. Zo werd de Noordmolen in 1984 van een nieuw rad voorzien. Dit rad was een geschenk van de Rotaryclub Delden-Borne. Sinds 1990 wordt de molen dankzij de inzet van vrijwilligers regelmatig in bedrijf gehouden. In 2006 was opnieuw een grondige restauratie nodig. Zo werd het rad en de stoel waarin dit draait vervangen. De brug over de Oeler- en Azelerbeek met de schutten werd vernieuwd en de kademuren werden opnieuw opgetrokken. Tevens verrees tegenover de molen een molenaarshuisje. De restauratie werd gerealiseerd in het kader van het Europese Leader+-project. Ter gelegenheid van de heropening in juli 2006 werd een dvd uitgebracht over de molen en de omgeving, waarop tevens een twaalftal fiets- en wandelroutes zijn opgenomen.

Trivia

Vaak wordt abusievelijk beweerd dat de Noordmolen in Azelo ligt.[bron?]

Externe link


Monumenten in de buurt van Twickel: Noordmolen in Ambt Delden

Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put

Noordmolen 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 66: BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Achter de Noordmolen..

Twickel: kademuur met duiker

Bornsestraat 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 71: KADEMUUR MET DUIKER behorende tot de buitenplaats Twickel. In het Twickelse bos aan de Oelerbeek gelegen 19de-..

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 67: Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kl..

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kleine BOERDERIJ V..

Twickel: historische park- en tuinaanleg

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Het huis Twickel ligt aan de voet van een ..

Kaart & Routeplanner