Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put in Ambt Delden

Boerderij

Noordmolen 7
7495VK Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put

Omschrijving onderdeel 66: BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Achter de Noordmolen staat een 19de-eeuwse bakstenen hallenboerderij, oorspronkelijk de woning van de molenaar van de oliemolen, op een plint van Bentheimer zandsteen en onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Op de nok en in het dakschild gemetselde schoorstenen. In de voorgevel een ingangsdeur met meerruits bovenlicht en meerruits vensters met luiken in de Twickelkleuren. De zijgevels met stalramen zijn gerenoveerd. In de achtergevel een niendeur met stiepel geflankeerd door een staldeur, allen onder segmentbogen. Aan weerszijden van de niendeur een vierruits stalvenster. Naast de boerderij ligt een vrijstaande langwerpige HOUTEN SCHUUR staande op een bakstenen plint op rechthoekige grondslag onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt uitzwenkend zadeldak. Evenwijdig aan deze schuur een BAKSTENEN SCHUUR op rechthoekige grondslag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek; gevelindeling met stalvensters en deuren onder segmentbogen. Op het erf een vierkante houten HOOIBERG met hardstenen hoekblokken onder een zadeldak met beschoten toppen en een PUT met haal. Waardering: BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT van algemeen belang - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507619
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put in Ambt Delden

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 67: Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kl..

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kleine BOERDERIJ V..

Twickel: Noordmolen

Noordmolen 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 68: NOORDMOLEN MET STUW, WATERRAD EN KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Bij de Oelerbeek staat een rode..

Twickel: kademuur met duiker

Bornsestraat 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 71: KADEMUUR MET DUIKER behorende tot de buitenplaats Twickel. In het Twickelse bos aan de Oelerbeek gelegen 19de-..

Twickel: historische park- en tuinaanleg

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Het huis Twickel ligt aan de voet van een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)