Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: huis 'Bornerbraak' met schuur in Ambt Delden

Woonhuis

Bornsestraat 2
7495VL Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1905
Architect: G.J. Uiterwijk


Beschrijving van Twickel: huis 'Bornerbraak' met schuur

Omschrijving onderdeel 65: HUIS 'BORNERBRAAK' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Op een open plek in het bos gelegen bakstenen woonhuis van twee bouwlagen gebouwd op rechthoekige grondslag door architect G.J. Uiterwijk in 1905. Het met rode kruispannen gedekte samengestelde schild- en zadeldak heeft uilenborden en een schoorsteen op de nok. In de dakschilden aan de noord- en zuidkant zijn dakkapellen met dubbele zesruits vensters onder met rode kruispannen gedekte overstekende zadeldakjes. Op de nok van de dakkapellen een makelaar. De topgevels van de hoog opgaande middenpartijen, aan de oost- en westgevel onder een steekkap, zijn voorzien van een natuurstenen dekplaat en schouderstukken. De hoofdingang in de westgevel bestaat uit een eenvoudige deur in een portiek onder een rondboog; terugliggende ingang. In de gevels 20ste-eeuwse kruisvensters met roedenverdeling en gedeeltelijk luiken in Twickelkleuren. De eenvoudige gootlijst rust op klossen. Aan de oostzijde van het woonhuis een kleine bakstenen schuur onder een asymmetrisch afgewolfd zadeldak met uilenborden en een eenvoudige windveer. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen. In de oost- en westgevel aan elke kant twee (vernieuwde) staldeuren, waartussen in de westgevel een vijfruitsvenster. De kopse gevels (noord en zuid) hebben ruitvormige gevelopeningen met gemetseld maaswerk. Hetzelfde bouwjaar van het huis. Oorspronkelijk gebouwd als dienstwoning voor de bosbaas, tegenwoordig in gebruik als woonhuis. Waardering HUIS 'BORNERBRAAK' MET SCHUUR van algemeen belang - vanwege de architectonische kwaliteit; - vanwege de bijzondere vormgeving; - vanwege de uitwendige gaafheid; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507618
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: huis 'Bornerbraak' met schuur in Ambt Delden

Twickel: historische park- en tuinaanleg

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Het huis Twickel ligt aan de voet van een ..

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 67: Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kl..

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kleine BOERDERIJ V..

Twickel: kademuur met duiker

Bornsestraat 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 71: KADEMUUR MET DUIKER behorende tot de buitenplaats Twickel. In het Twickelse bos aan de Oelerbeek gelegen 19de-..

Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put

Noordmolen 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 66: BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Achter de Noordmolen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: huis 'Bornerbraak' met schuur in Ambt Delden