Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: boerderij 'Bornse hoeve' met schuur in Ambt Delden

Boerderij

Bornsevoetpad 1
7495VM Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1849 (sic, 1859)>


Beschrijving van Twickel: boerderij 'Bornse hoeve' met schuur

Omschrijving onderdeel 63: BOERDERIJ 'BORNSE HOEVE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen hallenboerderij uit 1849, staande op een plint van Bentheimer zandsteen en onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Op de nok en in het dakschild een gemetselde schoorsteen. De voorzijde van de verbrede voorgevel heeft een regelmatige indeling bestaande uit een toegangsdeur met twaalfruits bovenlicht. Links daarvan drie zestienruits vensters met twaalfruits bovenlicht en halve luiken in Twickelkleuren. Rechts van de deur een twaalfruits schuifvenster met luiken. In de zolderverdieping een halfrond roosvenster. Stalvensters in de zijgevels. In de achtergevel een niendeur geflankeerd door een staldeur, allen onder segmentbogen. Aan weerszijden van de niendeur rondboog stalvensters. Erachter ligt een schuur deels van hout en deels van baksteen met meerruitsvensters onder een afgewolfd zadeldak met brede overstekken rustend op korbelen. Hier is sinds 1872 een wagenmakerij gevestigd. Waardering: BOERDERIJ 'BORNSE HOEVE' MET SCHUUR van algemeen belang - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507615
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: boerderij 'Bornse hoeve' met schuur in Ambt Delden

Jachtopzienerswoning "Casa Nova"

Bornsevoetpad 2
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding JACHTOPZIENERSWONING "Casa Nova" in Engelse cottagestijl, behorend bij het landgoed Twickel. Het oorspronkelijk symmetrische huis..

Twickel: schaapskooi 't Schaap'n schot

Bornsevoetpad 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 61: SCHAAPSKOOI 'T SCHAAP'N SCHOT' behorende tot de buitenplaats Twickel. Langgerekte schaapskooi op rechthoekige ..

Schuur

Bornsevoetpad 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
SCHUUR. In het Twickelse bos nabij het jagershuis aan het Bornsevoetpad een schuur onder pannen wolfdak, voor- en achtergevel in vakwerk met..

Twickel: gedenksteen

Bornsevoetpad 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 64: GEDENKSTEEN behorende tot de buitenplaats Twickel. Grote zwerfkei met inscriptie uit 1895. Opgericht ter herinn..

Twickel: historische park- en tuinaanleg

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Het huis Twickel ligt aan de voet van een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: boerderij 'Bornse hoeve' met schuur in Ambt Delden