Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: ijskelder in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1840 / 1906


Beschrijving van Twickel: ijskelder

Omschrijving onderdeel 49: IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Twickel. Dubbele ijskelder bestaande uit twee naast elkaar gelegen gemetselde koepelgewelven onder een kunstmatige heuvel samengebracht. Een natuurstenen trap leidt naar de twee bakstenen ingangspartijen met deuren onder segmentbogen. Boven de linker ingang staat het jaartal 1906, wat waarschijnlijk alleen op de bouw van de ingangspartij slaat. De beide ingangen van de ijskelder worden gevormd uit een portaal met tongewelf opgedeeld in twee compartimenten die oorspronkelijk waren afgesloten met drie deuren. Aan het einde van de portalen de vulluiken van de ronde kelders. Op grond van een bewaard gebleven rekening zouden de kelders gedateerd kunnen worden op ca.1840. De ingangspartij werd in ca.1990 gerestaureerd. Waardering: IJSKELDER van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de in Nederland unieke typologie van de dubbele ijskelder; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin rond het kasteel; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: ijskelder in Ambt Delden

Twickel: inrichting hertenkamp

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 48: INRICHTING HERTENKAMP. Rondom de hertenkamp staat een van oorsprong laat 19de-eeuwse AFRASTERING van metaal met ..

Twickel: gietijzeren tuinkraan rozentuin met een geprofileerde schacht

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 51: TUINKRAAN ROZENTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de rozentuin een vroeg-20ste-eeuwse gietijzeren ..

Twickel: natuurstenen urnvormige tuinvazen rozentuin net deksel op voetplaat, rijk gedecoreerd in relief

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 52: TUINVAZEN ROZENTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de as van de rozentuin twee 19de-eeuwse natuurst..

Erve de Haar

Twickelerlaan 11
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 73: BOERDERIJ 'ERVE DE HAAR' behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als ontgi..

Twickel: eikelschuur

Twickelerlaan 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 50: EIKELSCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. In het park een houten palissaden schuur gebouwd op recht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: ijskelder in Ambt Delden