Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: pompoenachtige tuinvazen van Bentheimer zandsteen op eenvoudig geprofileerde hardstenen dekplaat in rotstuin in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: pompoenachtige tuinvazen van Bentheimer zandsteen op eenvoudig geprofileerde hardstenen dekplaat in rotstuin

Omschrijving onderdeel 43: TUINVAZEN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Vier 18de-eeuwse bolvormige (pompoenachtige) vazen van Bentheimer zandsteen op eenvoudig geprofileerde hardstenen dekplaat. Per twee verspreid staande in de rotstuin ter markering van een doorgang en van een gezicht. Oorspronkelijk vormden de vazen de bekroning van de balustrade van het belvedère op de zuidtoren (zie tekening Abraham de Haen uit 1729). Waardering: TUINVAZEN ROTSTUIN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - als een typisch vroeg 20ste-eeuwse voorbeeld van hergebruik van bouwfragmenten ter decoratie van de tuinaanleg; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507590
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: pompoenachtige tuinvazen van Bentheimer zandsteen op eenvoudig geprofileerde hardstenen dekplaat in rotstuin in Ambt Delden

Twickel: tuinbank rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 41: TUINBANK ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Gebogen bank van Obernkirchner zandsteen, ontworpen en ..

Twickel: tuinbeelden rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 42: TUINBEELDEN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de rotstuin staan twee 18de- of 19de-eeuws loden ..

Twickel: bouwfragmenten rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 44: BOUWFRAGMENTEN ROTSTUIN. Oude zandstenen bouwonderdelen van het kasteel werden hergebruikt in de rotstuin. Te..

Twickel: zonnewijzer rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 45: ZONNEWIJZER ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de rotstuin een horizontale zonnewijzer van marm..

Twickel: stenen tuinbank rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 47: STENEN TUINBANK ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Zandstenen bank uit het begin van de 20ste-eeuw..

Kaart & Routeplanner