Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: tuinbank rotstuin in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1922
Architect: firma H.H. Beltman


Beschrijving van Twickel: tuinbank rotstuin

Omschrijving onderdeel 41: TUINBANK ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Gebogen bank van Obernkirchner zandsteen, ontworpen en vervaardigd door de firma H.H. Beltman uit Deventer; geschenk van de pachters en personeelsleden ter gelegenheid van het in 1922 gesloten huwelijk van de baron R.F. van Heeckeren van Wassenaer en gravin M.A.M.A. van Aldenburg Bentinck. De bank is versierd met gebeeldhouwde griffioenen (gevleugelde leeuwen), die dienen als armleuningen. In het midden rust het zitgedeelte op geprofileerde consoles en de rugleuning is gedecoreerd met opgelegd lijstwerk. De rugleuning is bekroond met een kuif waarin de wapenschilden van Van Aldenburg Bentinck en Van Heeckeren in reliƫf zijn afgebeeld; deze middenpartij wordt geflankeerd door vleugelstukken met voluten en bekroond door een geprofileerde sierbol. Waardering: TUINBANK ROTSTUIN van algemeen belang - vanwege de herinnering aan het huwelijk van de baron en de barones Van Heeckeren in 1922; - vanwege de decoratieve stijl en de rijke ornamentiek; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin rond het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507587
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: tuinbank rotstuin in Ambt Delden

Twickel: tuinbeelden rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 42: TUINBEELDEN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de rotstuin staan twee 18de- of 19de-eeuws loden ..

Twickel: pompoenachtige tuinvazen van Bentheimer zandsteen op eenvoudig geprofileerde hardstenen dekplaat in rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 43: TUINVAZEN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Vier 18de-eeuwse bolvormige (pompoenachtige) vazen van..

Twickel: bouwfragmenten rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 44: BOUWFRAGMENTEN ROTSTUIN. Oude zandstenen bouwonderdelen van het kasteel werden hergebruikt in de rotstuin. Te..

Twickel: zonnewijzer rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 45: ZONNEWIJZER ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de rotstuin een horizontale zonnewijzer van marm..

Twickel: stenen tuinbank rotstuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 47: STENEN TUINBANK ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Zandstenen bank uit het begin van de 20ste-eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: tuinbank rotstuin in Ambt Delden

Foto's (1)