Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: inrichting oranjerietuin in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e/20e eeuw


Beschrijving van Twickel: inrichting oranjerietuin

Omschrijving onderdeel 37: INRICHTING ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Voor de oranjerie ligt een rechthoekige verdiepte parterre toegankelijk middels drie TRAPPEN van vier treden gemaakt van Bentheimer zandsteen op een onderbouw van baksteen; aan weerszijden twee 19de-eeuwse gietijzeren VAZEN in kelkvorm op natuurstenen voet. In het midden van de parterre ligt een ronde kunststenen FONTEINKOM uit het begin van de 20ste-eeuw met een bronzen, geornamenteerd fonteintje met een vrouwelijk naakt en een gietijzeren rooster voor de waterafvoer. Waardering: INRICHTING ORANJERIETUIN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de typische bouwkundige onderdelen van een vroeg 20ste-eeuwse aanleg rondom een oranjerie; - vanwege het toegepaste materiaal van de kom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507581
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: inrichting oranjerietuin in Ambt Delden

Twickel: sokkel oranjerietuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 31: SOKKEL ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan de kopzijde van de oranjerietuin voor de tuinba..

Twickel: tuinbeelden oranjerietuin (vier marmeren vrouwenfiguren op een rij)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 32: TUINBEELDEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Op een rij vier marmeren vrouwenfiguren ten ha..

Twickel: tuinvazen oranjerietuin (vijf gelijkvormige monumentale urnvormige vazen van kalksteen versierd met bloemenguirlandes en mascarones aan de zi ..

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 33: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Opgesteld aan de zuidrand van de oranjerietuin v..

Twickel: hek tussen oranjerie- en rotstuin (dubbel smeedijzeren spijlenhek met als versiering een gekrulde bovenste ligger)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 34: HEK TUSSEN ORANJERIE- EN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Laat 18de-eeuws dubbel smeedijzere..

Twickel: twee hoekige rijkbewerkte tuinvazen oranjerietuin van Obernkirchner zandsteen in Marotstijl

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 35: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de oranjerie staan twee hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: inrichting oranjerietuin in Ambt Delden

Foto's (1)