Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: bronzen zonnewijzer voor oranjerie in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1642


Beschrijving van Twickel: bronzen zonnewijzer voor oranjerie

Omschrijving onderdeel 36: ZONNEWIJZER VOOR ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Twickel. Voor de oranjerie staat een monumentale horizontale bronzen zonnewijzer gemaakt in 1642 van Engelse maaksel (signatuur 'Anno Dom. 1642 Y( Sunny Time). De wijzerplaat is gegraveerd met in het midden een gezicht omringd door zonnestralen. Het vaasvormig voetstuk is in Franse kalksteen en fijn gedetailleerd staande op een ronde dekplaat van beton. Waardering ZONNEWIJZER VOOR ORANJERIE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: bronzen zonnewijzer voor oranjerie in Ambt Delden

Twickel: sokkel oranjerietuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 31: SOKKEL ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan de kopzijde van de oranjerietuin voor de tuinba..

Twickel: tuinbeelden oranjerietuin (vier marmeren vrouwenfiguren op een rij)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 32: TUINBEELDEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Op een rij vier marmeren vrouwenfiguren ten ha..

Twickel: tuinvazen oranjerietuin (vijf gelijkvormige monumentale urnvormige vazen van kalksteen versierd met bloemenguirlandes en mascarones aan de zi ..

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 33: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Opgesteld aan de zuidrand van de oranjerietuin v..

Twickel: hek tussen oranjerie- en rotstuin (dubbel smeedijzeren spijlenhek met als versiering een gekrulde bovenste ligger)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 34: HEK TUSSEN ORANJERIE- EN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Laat 18de-eeuws dubbel smeedijzere..

Twickel: twee hoekige rijkbewerkte tuinvazen oranjerietuin van Obernkirchner zandsteen in Marotstijl

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 35: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de oranjerie staan twee hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: bronzen zonnewijzer voor oranjerie in Ambt Delden

Foto's (2)