Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: tuinbanken oranjerie in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Twickel: tuinbanken oranjerie

Omschrijving onderdeel 30: TUINBANKEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan de kopse zijden van de oranjerietuin staan twee 17de-eeuwse tuinbanken van Franse kalksteen. Aan de westzijde een halfronde bank met drie armleuningen gevormd door leeuwen; in de rugleuning een plat reliëf met muziekmakende figuren. Aan de oostzijde een tuinbank op twee griffioenvormige voetstukken, als armleuning functioneren twee bollen ter vervanging van de twee in 1986 ontvreemde muziekmakende putti. De rugleuning heeft een in loodgegoten reliëf, dat gemonteerd is op een plaat beton, met een voorstelling van dansende nimfen en saterfiguren. Waardering TUINBANKEN ORANJERIETUIN van algemeen belang - vanwege de ouderdom- en zeldzaamheidswaarde; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507574
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: tuinbanken oranjerie in Ambt Delden

Twickel: sokkel oranjerietuin

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 31: SOKKEL ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan de kopzijde van de oranjerietuin voor de tuinba..

Twickel: tuinbeelden oranjerietuin (vier marmeren vrouwenfiguren op een rij)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 32: TUINBEELDEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Op een rij vier marmeren vrouwenfiguren ten ha..

Twickel: tuinvazen oranjerietuin (vijf gelijkvormige monumentale urnvormige vazen van kalksteen versierd met bloemenguirlandes en mascarones aan de zi ..

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 33: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Opgesteld aan de zuidrand van de oranjerietuin v..

Twickel: hek tussen oranjerie- en rotstuin (dubbel smeedijzeren spijlenhek met als versiering een gekrulde bovenste ligger)

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 34: HEK TUSSEN ORANJERIE- EN ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Laat 18de-eeuws dubbel smeedijzere..

Twickel: twee hoekige rijkbewerkte tuinvazen oranjerietuin van Obernkirchner zandsteen in Marotstijl

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 35: TUINVAZEN ORANJERIETUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de oranjerie staan twee hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: tuinbanken oranjerie in Ambt Delden

Foto's (1)