Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: oranjerie in Ambt Delden

Kasteel Buitenplaats

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: oranjerie

Omschrijving bij onderdeel 29: ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong een 18de-eeuws gebouw dat waarschijnlijk in 1810 met een westelijke vleugel is uitgebreid en in de jaren 1833-35 door J.D. Zocher jr. tot de huidige vorm is verbouwd. De op rechthoekig grondplan opgetrokken rood bakstenen oranjerie met een segmentvormig middenstuk staat op een plint van natuursteen, waarop één bouwlaag onder een met leien gedekte schilddak voorzien van pinakels. De vensterindeling van het gebogen middenstuk is mogelijk uitgevoerd naar een in 1891 geleverd ontwerp van H. Poortman (ontwerp is niet bewaard gebleven) en bestaat uit een dubbele glazen deur met halfrond bovenlicht tussen twee pilasters met twee Franse ramen ernaast. Het middenstuk wordt geflankeerd door twee risalieten bestaande uit twee natuurstenen pilasters aan weerszijden van Franse ramen met roedenverdeling. Dit geheel wordt bekroond door een brede geprofileerde daklijst (goot). Een foto toont vier stenen sfinxen die bovenop de omlijsting van de risalieten lagen, deze zijn bij herstelwerkzaamheden na WOII verwijderd, maar nog wel op Twickel aanwezig. De drie vensterassen terzijde van het middenstuk worden gevormd door grote vensters met roedenverdeling. Het interieur is gepleisterd en wit gesausd en heeft een vloer van Bentheimer zandsteen. De oranjerie is zomers in gebruik als theeschenkerij. Restauratie 1993. Waardering ORANJERIE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de in oorsprong 18de-eeuwse architectonische vormgeving en in 19de eeuw tot zijn huidig aanzien verbouwd door (tuin)architect J.D. Zocher jr.; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507573
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: oranjerie in Ambt Delden

Boerderij "Delta" met schuren

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 75: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboer..

Kasteel Twickel

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Twickel). Een geheel omgracht hoofdgebouw in vier verschillende bouwfasen tot stand gekomen, dat a..

Twickel: noordelijk bouwhuis

Twickelerlaan 1B
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3: NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouw..

Twickel: zuidelijk bouwhuis

Twickelerlaan 3
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 4: ZUIDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen b..

Twickel: toegangsbrug over binnengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 5: TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: oranjerie in Ambt Delden

Foto's (7)