Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: prieel met botenhuisje in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Twickel: prieel met botenhuisje

Omschrijving bij onderdeel 25: PRIEEL MET BOTENHUISJE behorende tot de buitenplaats Twickel. Op het eilandje in de grote vijver is een prieel gelegen, bereikbaar door een brede houten loopplank. Op vierkante grondslag gebouwd met palissaden wanden onder een met pannen gedekt samengesteld zadeldak (kruisvormig), dat op korbelen rust. De open veranda aan de voorkant heeft een overstekende steekkap steunend op korbelen, de achterkant is blind uitgevoerd. Aan drie zijden (oost, noord en zuid) is de geveltop voorzien van een ruitvormige decoratie van witte berkenstammetjes. In het water staat op palen een rechthoekig botenhuisje onder een met pannen gedekt schilddak met steekkapje. Bouwjaar ca. 1890 tijdens de Petzoldtijd. Tegenover het prieel op de vaste wal een houten schuur van recente datum en zodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering PRIEEL MET BOTENHUISJE is van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuinaanleg rond het kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: prieel met botenhuisje in Ambt Delden

Twickel: gietijzeren tuinvazen achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 26: TUINVAZEN ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. Symmetrisch opgesteld in de aanleg aan de acht..

Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 9: KADEMUUR BUITENGRACHT AAN PARKZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In de zuidwest hoek een 18de-eeuw..

Twickel: brug over gracht achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 8: BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong 18de-eeuwse platte brug bes..

Twickel: twee gietijzeren kelkvormige tuinvazen achterplaats op hardstenen onderstuk dat tevens de keermuur van de trap is

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 13: TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. De entree aan de achterzijde wordt gemarkeerd ..

Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 10: KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: prieel met botenhuisje in Ambt Delden