Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: parkhut in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: voor 1794


Beschrijving van Twickel: parkhut

Omschrijving bij onderdeel 24: PARKHUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Gelegen in de parkaanleg ten zuiden van het kasteel een uit baksteen opgetrokken kleine woning van één bouwlaag hoog met vliering op vierkante grondslag gebouwd in de stijl van een Engelse cottage. Het met leien gedekte zadeldak heeft wolfseinden en overstek aan de zijkanten en op de nok een rechthoekige gemetselde schoorsteen met natuurstenen kap. In de voorgevel (noord) twee rechthoekige uitbouwtjes beide onder een met leien gedekt, concaaf gebogen schilddak, waartussen zich een venster bevindt. In de linker aanbouw een portiek met paneeldeur voorzien van een gietijzeren sierrooster. De zijkant van de rechter aanbouw heeft een zandstenen kozijn in de vorm van een Latijns kruis. De achtergevel (zuid) heeft naast een met leien gedekte luifel, een dubbele glasdeur met roedenverdeling en bovenlicht. Rechts daarvan een dubbel zesruitsvenster met luiken in de Twickelerkleuren zwart en wit. In de zijgevels twee vensters als de laatst genoemde. Inwendig een natuurstenen, eenvoudig geprofileerde schoorsteenmantel met betegeling. Op de kaart van Hartmeijer (1794) staat de voorloper van de parkhut al aangegeven, deze wordt tussen 1865 en 1871 ingrijpend verbouwd tot de huidige gedaante mogelijk naar ontwerp van Robert Hesketh. Restauratie 1995/96. Waardering PARKHUT van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de op de Engelse cottage geïnspireerde bouwstijl; - vanwege de gaafheid en de bijzondere architectonische detaillering; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin rond het kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507568
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: parkhut in Ambt Delden

Twickel: leeuwen voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 14: LEEUWEN VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Op het voorplein ter weerszijden van de toegangsbr..

Twickel: twee gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen in kelkvorm voor ingangspartij bouwhuizen

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 17: TUINVAZEN VOOR INGANGSPARTIJ BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Twickel. De ingangspartij van de bouw..

Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 9: KADEMUUR BUITENGRACHT AAN PARKZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In de zuidwest hoek een 18de-eeuw..

Twickel: achthoekige natuurstenen balustrade waarvan de vier doorgangen met acht identieke gietijzeren tuinvazen voorplein die grijs geschilderd zijn

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 16: BALUSTRADE MET TUINVAZEN VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Centraal op het voorplein is een ..

Twickel: zolenschrapers voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 15: ZOLENSCHRAPERS VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de toegangsbrug naar he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: parkhut in Ambt Delden