Twickel: smeedijzeren spijlenhekwerk rondom parkaanleg in Ambt Delden

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van Twickel: smeedijzeren spijlenhekwerk rondom parkaanleg

Omschrijving bij onderdeel 23: HEK RONDOM PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Langs de Twickeler Laan, aan de oostzijde van het park strekt zich een monumentaal smeedijzeren spijlenhek uit, dat in 1891 door de firma Bayliss, Jones & Bayliss uit Londen werd geleverd. Op twee plaatsen hogere rijk versierde toegangshekken, bestaande uit beweegbare vleugels tussen hekpijlers. Op verzoek van Petzold werd het hek niet te zwaar uitgevoerd om de doorkijk van het park naar de rest van de buitenplaats niet te verstoren. Deels gerestaureerd. Het smeedijzeren hek gaat over in een houten palen afrastering rondom het gehele kasteelpark. Waardering HEK RONDOM PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de typerende historische begrenzing van het kasteelpark; - vanwege de gaafheid in combinatie met het materiaalgebruik; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)