Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats

Omschrijving bij onderdeel 21: TUINVAZEN OP SOKKEL VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de voorplaats staan twee grote monumentale gietijzeren vazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante sokkels van Bentheimer zandsteen. De vorm van de vaas is afgeleid van de Borghese-vaas; een wijde krater die uitloopt op een brede romp. De vazen zijn lichtgrijs beschilderd waardoor de firmanaam J.J.Ducel op de romp bijna onleesbaar is geworden. De naam komt ook eenmaal op de voet voor. De vazen en sokkels dateren uit het midden van de negentiende eeuw op basis van de catalogi en prijscouranten van Ducel uit 1850 en 1866. Waardering TUINVAZEN OP SOKKEL VOORPLAATS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege het typisch 19e-eeuwse materiaalgebruik van de vazen, namelijk gietijzer; - als karakteristiek element van de buitenplaats; - vanwege de relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507565
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats in Ambt Delden

Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 20: BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijde..

Twickel: hekje voorplaats van 30 cm bestaande uit een siersmeedijzeren spijlenhek met knopbekroning

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 22: HEKWERK VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Ter afsluiting van de voorplaats is een hekje van..

Twickel: keermuur voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 7: KEERMUUR VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rondom het voorplein een 18de-eeuwse zandstenen ke..

Twickel: Kasteelboerderij

Twickelerlaan 6
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 53: Inleiding De KASTEELBOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE dateert in oorsprong uit 1790 met bijbehorende houten PAARDESCHUUR uit ..

Twickel: twee gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen in kelkvorm voor ingangspartij

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 18: TUINVAZEN VOOR INGANGSPARTIJ BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Twickel. De ingangspartij van de bouwh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats in Ambt Delden

Foto's (1)