Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park

Omschrijving bij onderdeel 20: BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de voorplaats (noord en zuid) geven twee rondboogbruggen van rode baksteen met aan beide kanten een hardstenen afdekplaat en op de hoeken een 19de-eeuwse gietijzeren vaas op gietijzeren voetstuk toegang tot het kasteelpark. Steunend op een keermuur van deels baksteen en deels natuursteen. Hek aan de noordkant naar de oranjerietuin bestaat uit vier zandstenen pijlers waartussen gesmeden dubbele hekvleugels en zijvleugels van spijlen met platte pijlpunten uit 1892. Aan de zuidzijde een identieke toegangspartij, alleen het dubbele hek is vervangen voor een pseudo-dubbel rolhek uitgevoerd in staal en daardoor voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot het kasteelpark; - vanwege de gaafheid; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507564
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park in Ambt Delden

Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 21: TUINVAZEN OP SOKKEL VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de voorplaats staan twee grote mon..

Twickel: hekje voorplaats van 30 cm bestaande uit een siersmeedijzeren spijlenhek met knopbekroning

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 22: HEKWERK VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Ter afsluiting van de voorplaats is een hekje van..

Twickel: keermuur voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 7: KEERMUUR VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rondom het voorplein een 18de-eeuwse zandstenen ke..

Twickel: twee gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen in kelkvorm voor ingangspartij

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 18: TUINVAZEN VOOR INGANGSPARTIJ BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Twickel. De ingangspartij van de bouwh..

Twickel: kanonnen

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 19: KANONNEN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de ophaalbrug op het voorplein staan twee ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park in Ambt Delden