Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: achthoekige natuurstenen balustrade waarvan de vier doorgangen met acht identieke gietijzeren tuinvazen voorplein die grijs geschilderd zijn in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Twickel: achthoekige natuurstenen balustrade waarvan de vier doorgangen met acht identieke gietijzeren tuinvazen voorplein die grijs geschilderd zijn

Omschrijving bij onderdeel 16: BALUSTRADE MET TUINVAZEN VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Centraal op het voorplein is een perk aangelegd voorzien van een achthoekige natuurstenen balustrade met balusters van gietijzer. De balustrade werd in 1864 geleverd. De vier doorgangen worden gemarkeerd door acht identieke 19de-eeuwse gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen staande op de afdeklijst van de balustrade. In het midden van het perk een 18de-eeuwse achtkantige natuurstenen fonteinkom. Soortgelijke fonteinkommen bevonden zich ter weerzijde van de opgang naar de kasteelbrug (zie fotocollectie). Bij het archeologisch onderzoek op de achterplaats in 1978 werd eveneens een dergelijke fonteinkom aangetroffen. Ed. André moet zowel de twee fonteinkommen ter weerszijden van de opgang naar de brug als die op de achterplaats verwijderd hebben. Waardering BALUSTRADE MET TUINVAZEN VOORPLEIN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke 19de-eeuwse decoratieve invulling van het voorplein; - vanwege de gaafheid in combinatie met het materiaalgebruik, combinatie van hardsteen en gietijzer; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507561
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: achthoekige natuurstenen balustrade waarvan de vier doorgangen met acht identieke gietijzeren tuinvazen voorplein die grijs geschilderd zijn in Ambt Delden

Twickel: twee gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen in kelkvorm voor ingangspartij bouwhuizen

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 17: TUINVAZEN VOOR INGANGSPARTIJ BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Twickel. De ingangspartij van de bouw..

Twickel: kanonnen

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 19: KANONNEN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de ophaalbrug op het voorplein staan twee ..

Twickel: leeuwen voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 14: LEEUWEN VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Op het voorplein ter weerszijden van de toegangsbr..

Twickel: zolenschrapers voorplein

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 15: ZOLENSCHRAPERS VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de toegangsbrug naar he..

Twickel: twee gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen in kelkvorm voor ingangspartij

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 18: TUINVAZEN VOOR INGANGSPARTIJ BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Twickel. De ingangspartij van de bouwh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: achthoekige natuurstenen balustrade waarvan de vier doorgangen met acht identieke gietijzeren tuinvazen voorplein die grijs geschilderd zijn in Ambt Delden