Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: buste achterplaats in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: buste achterplaats

Omschrijving bij onderdeel 11: BUSTE ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats tegen de zuidgevel staat een 18de-eeuwse buste op een naar onderen tapstoelopende sokkel. De buste vertoont een kop van Carrarisch marmer waarvan de hals is ingelaten in een blok wit-rood gevlekt marmer dat als mantel is bewerkt; waarschijnlijk voorstellende een keizer uit de Oudheid. Waardering BUSTE ACHTERPLAATS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de grote kwaliteit van de vormgeving; - vanwege de gaafheid in combinatie met het toegepaste materiaal; - vanwege de grote ornamentele waarde; - als karaktersitiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507556
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: buste achterplaats in Ambt Delden

Twickel: twee gietijzeren kelkvormige tuinvazen achterplaats op hardstenen onderstuk dat tevens de keermuur van de trap is

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 13: TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. De entree aan de achterzijde wordt gemarkeerd ..

Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 10: KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige t..

Twickel: zonnewijzer achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 12: ZONNEWIJZER ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats in het midden van het gr..

Twickel: brug over gracht achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 8: BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong 18de-eeuwse platte brug bes..

Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 9: KADEMUUR BUITENGRACHT AAN PARKZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In de zuidwest hoek een 18de-eeuw..

Kaart & Routeplanner