Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: laat 17e eeuw


Beschrijving van Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats

Omschrijving bij onderdeel 10: KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige terras aan de achterzijde van het kasteel wordt aan drie zijden omsloten door het kasteelcomplex en rust aan de noord- en westzijde op een laat 17de-eeuwse keermuur met een basement van zandsteen blokken waarboven een bakstenen gedeelte; in de baksteenlaag zijn enkele zandstenen afvoergaten aangebracht. Op de dekplaat van de keermuur staat de natuurstenen balustrade, die naar voorbeeld van de achtkantige balustrade op het voorplein is vervaardigd. Deze is in 1919 besteld in Glasgow. Er staan in totaal zes 19de-eeuwse gietijzeren vazen op de balustrade. Tijdens de opgravingen in 1978 werden de bakstenen fundamenten van een achthoekige fonteinkom- of bloemperk gevonden (zie plattegrond van 1886). Waardering KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - als typisch voorbeeld van een laat 17de-eeuwse keermuur van een omgrachte binnenplaats van een kasteel; - vanwege de karakteristieke historiserende toevoegingen in het begin van de 20ste-eeuw; - vanwege de decoratieve waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats in Ambt Delden

Twickel: zonnewijzer achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 12: ZONNEWIJZER ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats in het midden van het gr..

Twickel: twee gietijzeren kelkvormige tuinvazen achterplaats op hardstenen onderstuk dat tevens de keermuur van de trap is

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 13: TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. De entree aan de achterzijde wordt gemarkeerd ..

Twickel: brug over gracht achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 8: BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong 18de-eeuwse platte brug bes..

Twickel: buste achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 11: BUSTE ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats tegen de zuidgevel staat een 18..

Twickel: gietijzeren tuinvazen achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 26: TUINVAZEN ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. Symmetrisch opgesteld in de aanleg aan de acht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats in Ambt Delden

Foto's (1)