Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde

Omschrijving bij onderdeel 9: KADEMUUR BUITENGRACHT AAN PARKZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In de zuidwest hoek een 18de-eeuwse bakstenen kademuur met muurankers en een hardstenen overkragende dekplaat. Vervolgens een van de noordoost- naar de noordwesthoek doorlopende min of meer identieke muur van zandsteen blokken met muurankers en een hardstenen overkragende dekplaat. Mogelijk was de muur rondom de gehele omgrachting doorgetrokken, maar werd aan het einde van de 19de eeuw bij de aanleg in landschapsstijl gedeeltelijk weggehaald om de oevers een natuurlijk verloop te geven. Restauratie van het zuidelijk deel in 1993-94. Waardering KADEMUUR BUITENGRACHT AAN PARKZIJDE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en historisch element van de omgrachting van het kasteel; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507554
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde in Ambt Delden

Twickel: gietijzeren tuinvazen achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 26: TUINVAZEN ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. Symmetrisch opgesteld in de aanleg aan de acht..

Twickel: brug over gracht achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 8: BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong 18de-eeuwse platte brug bes..

Twickel: buste achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 11: BUSTE ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats tegen de zuidgevel staat een 18..

Twickel: twee gietijzeren kelkvormige tuinvazen achterplaats op hardstenen onderstuk dat tevens de keermuur van de trap is

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 13: TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. De entree aan de achterzijde wordt gemarkeerd ..

Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 10: KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: kademuur buitengracht aan parkzijde in Ambt Delden