Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: brug over gracht achterzijde in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: brug over gracht achterzijde

Omschrijving bij onderdeel 8: BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong 18de-eeuwse platte brug bestaande uit houten planken met een klein ophaaldeel waarvoor het noodzakelijke tandwielmechanisme aan de zijkant van de brug is bevestigd; gedragen door houten jukken en aan de parkzijde door een bakstenen keermuur met hardstenen dekplaat. Op de dekplaat aan weerszijden een 19de-eeuwse gietijzeren kelkvormige vaas en een lage hardstenen sokkel met een lantaarn erop. De brug is voorzien van een eenvoudige smeedijzeren leuning. Waardering BRUG OVER GRACHT ACHTERZIJDE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot de achterzijde van het kasteel; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507553
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: brug over gracht achterzijde in Ambt Delden

Twickel: twee gietijzeren kelkvormige tuinvazen achterplaats op hardstenen onderstuk dat tevens de keermuur van de trap is

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 13: TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. De entree aan de achterzijde wordt gemarkeerd ..

Twickel: keermuur en balustrade met zes gietijzeren tuinvazen achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 10: KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige t..

Twickel: buste achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 11: BUSTE ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats tegen de zuidgevel staat een 18..

Twickel: zonnewijzer achterplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 12: ZONNEWIJZER ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de achterplaats in het midden van het gr..

Twickel: gietijzeren tuinvazen achterzijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 26: TUINVAZEN ACHTERZIJDE behorende tot de buitenplaats Twickel. Symmetrisch opgesteld in de aanleg aan de acht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: brug over gracht achterzijde in Ambt Delden