Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan 1 A
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht

Omschrijving onderdeel 6: OPHAALBRUG MET HEK OVER BUITENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de as van de aanleg een pseudo-middeleeuwse ophaalbrug uit 1926 die de verbinding vormt tussen de voorplaats en het voorplein. De ophaalbrug heeft een houten opbouw en een houten loopplank gedragen door jukken en gemetselde keermuren met natuurstenen hoekblokken aan de voorplaatszijde. Een ijzeren spijlenhek sluit toegang tussen het voorplein en de voorplaats af. Aan beide kanten aan de uiteinden van het plankier staan smeedijzeren hekpijlers met schakelkettingen aan elkaar verbonden. Waardering OPHAALBRUG MET HEK OVER BUITENGRACHT van algemeen belang - vanwege de markering van de toegang tot het kasteel; - als karakteristiek voorbeeld van een historiserende brug tussen het voorplein en de voorplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507551
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht in Ambt Delden

Kasteel Twickel

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Twickel). Een geheel omgracht hoofdgebouw in vier verschillende bouwfasen tot stand gekomen, dat a..

Twickel: noordelijk bouwhuis

Twickelerlaan 1B
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3: NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouw..

Twickel: zuidelijk bouwhuis

Twickelerlaan 3
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 4: ZUIDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen b..

Twickel: toegangsbrug over binnengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 5: TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandstee..

Boerderij "Delta" met schuren

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 75: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht in Ambt Delden