Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: zuidelijk bouwhuis in Ambt Delden

Kasteel Buitenplaats

Twickelerlaan 3
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: zuidelijk bouwhuis

Omschrijving bij onderdeel 4: ZUIDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouwhuis op L-vormige grondslag staande op een zandstenen plint. Op het met grijze Oud-Hollandse pannen gedekte schilddak staan drie schoorstenen. In het bouwhuis is een koetshuis, stallen, pets- en tuigkamer ondergebracht (restauratie in de periode 1982, 1984-85) en een oude rentmeesterij (restauratie 1997-1998). De lange voorgevel heeft een ingangspartij identiek aan het noordelijk bouwhuis. De gevel kent een regelmatige indeling met rondboogvensters met roedenverdeling en dagkanten; onder de daklijst acht vierkante blinde nissen. De kopzijde van de korte vleugel heeft twee (nieuwe) dubbele houten inrijdeuren waarachter een schuifbare raampartij met roedenverdeling, waarboven een dakkapel met rondvormig fronton. De westgevel heeft een dichtgemetselde oude ingangsdeur met natuurstenen stootstenen. De vrijwel dichte achtergevel heeft aan de rechterkant onder de daklijst tien stalraampjes met ijzeren sierraamwerk ervoor. Aan de linkerkant daar waar de tuig-, poetskamer en de oude rentmeesterij zich bevinden zijn vijf meerruitsvensters met dagkanten en vier rechthoekige vensters onder de daklijst. In één van de ramen zijn zogenoemde bierruitjes aangebracht (restanten uit een hoger raam, die tot een nieuw geheel zijn samengesmeed); twee ruitjes dragen de jaartallen 1654 en 1655, drie andere zijn gedateerd 1675. INWENDIG: in 1892 is een deel van het bouwhuis ingericht als paardenstal naar Engels model. Het interieur is nog geheel intact met houten lambriseringen, de paardenboxen met naamplaatjes en ijzeren kokerruifen. Gele bakstenen vloer met in het midden een ijzeren afvoergootje. Tuig- en poetskamer met gietijzeren wenteltrap naar de hooizolder. Oude rentmeesterij (tot 1838) met 18de-eeuwse inrichting: marmeren schouw, uitklapbaar schrijfbureau en paneeldeuren. Waardering BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege het 19de-eeuwse interieur van de paardenstal; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507549
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: zuidelijk bouwhuis in Ambt Delden

Kasteel Twickel

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Twickel). Een geheel omgracht hoofdgebouw in vier verschillende bouwfasen tot stand gekomen, dat a..

Twickel: noordelijk bouwhuis

Twickelerlaan 1B
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3: NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouw..

Twickel: toegangsbrug over binnengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 5: TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandstee..

Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6: OPHAALBRUG MET HEK OVER BUITENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de as van de aanleg een pseudo-mi..

Boerderij "Delta" met schuren

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 75: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: zuidelijk bouwhuis in Ambt Delden