Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: noordelijk bouwhuis in Ambt Delden

Kasteel Buitenplaats

Twickelerlaan 1 B
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Twickel: noordelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3: NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouwhuis op L-vormige grondslag staande op een zandstenen plint onder een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekte schilddak. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de noordzijde af, de achtergevel (noord) en zijgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. De lange voorgevel heeft een symmetrisch geplaatste 17de-eeuwse ingangspartij, afkomstig van het oude bouwhuis; deze ingangspartij bestaat uit twee zandstenen pilasters met Ionisch kapitelen met een kroonlijst en een driehoekig fronton, die een houten paneeldeur omlijsten. Op de nok boven de ingangspartij staat een houten vierkante dakruiter met klok onder een met leien gedekt uitzwenkend tentdak waar een pinakel op staat. Aan weerszijden van de dakruiter twee vierkante schoorstenen afgewerkt met een geprofileerde natuurstenen lijst. Aan de linkerkant naast de ingangspartij zijn twee rondboogvensters met roedenverdeling en dagkanten geflankeerd door rondboogdeuren. Daarboven onder de daklijst vier vierkante meerruitsvensters. Hier was de brouwerij en in een latere periode van 1908 tot 1977 de wasserij gevestigd. Nu verbouwd tot woonhuis. Aan de rechterkant vier dubbele houten inrijdeuren. De kopzijde van de korte vleugel van het koetshuis, vanaf ca. 1905 in gebruik als garage en sinds 1979 in gebruik als archiefruimte, heeft twee (nieuwe) dubbele houten inrijdeuren waarachter een schuifbare raampartij met roedenverdeling, waarboven een dakkapel met rondvormig fronton. De westgevel heeft een dichtgemetselde oude ingangsdeur met natuurstenen stootstenen. In de achtergevel halfronde ramen en 18de-eeuwse schuifvensters waarvan een balkondeur met roedenverdeling en een ijzeren balkon ervoor. Restauratie in de periode 1978-79 en in 1985-86. Waardering BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: noordelijk bouwhuis in Ambt Delden

Kasteel Twickel

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Twickel). Een geheel omgracht hoofdgebouw in vier verschillende bouwfasen tot stand gekomen, dat a..

Twickel: zuidelijk bouwhuis

Twickelerlaan 3
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 4: ZUIDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen b..

Twickel: toegangsbrug over binnengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 5: TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandstee..

Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6: OPHAALBRUG MET HEK OVER BUITENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de as van de aanleg een pseudo-mi..

Boerderij "Delta" met schuren

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 75: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: noordelijk bouwhuis in Ambt Delden