Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gasfabriek in Ede

Nijverheid Industrie

Schaapsweg 2
6713BC Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1904-1905
Architect: H. Noorman Kzn.q


Beschrijving van Gasfabriek

GASFABRIEK. Het hoofdgebouw van de gasfabriek is gebouwd in 1904-1905 naar ontwerp van gemeente-architect H. Noorman Kzn. Het gebouw bood oorspronkelijk plaats aan de stokerij (linkerdeel) en de natte en droge zuivering (middendeel). In 1907 is het pand uitgebreid met een tweede gebouw voor droge zuivering (rechterdeel) en kort daarna met een condensatietoren (achterzijde). Het fabrieksgebouw ligt centraal op het terrein. Het is een pand van twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen (nu gedeeltelijk wit gesausd) en verblendsteen met een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een damengesteld dak bestaande uit twee parallelle zadeldaken, verbonden door een zadeldak. Het dak is gedekt door gesmoorde mulden en gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel bestaat uit twee topgevels en een middendeel. De topgevels zijn geleed door lisenen en ronde bogen. De linker topgevel is iets hoger en voorzien van het opschrift 'Gemeente Gasfabriek. 1904'. De topgevels hebben latwerk en een windveer. De vensters en deuren zijn alle gewijzigd. De zijgevels zijn gewijzigd. De achtergevel heeft twee topgevels, vrijwel identiek aan de voorgevel. Rechts is de condensatietoren uit 1910 op dezelfde wijze gedetailleerd als de topgevels. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke dakconstructie met ijzeren spanten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507525
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gasfabriek in Ede

Zuiverhuis

Schaapsweg 2
Ede
ZUIVERHUIS. Het in 1915 gebouwde zuiverhuis is een pand op rechthoekige plattegrond van een hoge bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde k..

Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas

Schaapsweg 2
Ede
DIENSTWONING van de gasbaas van na 1850. Vooraan op het terrein bevindt zich de dienstwoning, bestaande uit een bouwlaag op rechthoekige pla..

Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman

Nieuwe Stationsstraat 36a
Ede
Inleiding Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bev..

Nieuwe Kerk

Verlengde Maanderweg 33
Ede
Inleiding Vrijstaande Nederlandse Hervormde KRUISKERK `De Nieuwe Kerk' naar ontwerp van de architect T.G. SLIJKHUIS uit Apeldoorn uitgevoer..

Station Ede Centrum

Museumplein 7
Ede
Station Ede Centrum. Centraalspoorstation (1902 Spoorwegmaatschappij "De Veluwe") in de vorm van een late navolging van Staatsspoor Klasse I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gasfabriek in Ede

Foto's (1)