Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overcinge 2 Overcinge, koetsierswoning in Havelte

Kasteel Buitenplaats

Linthorst Homanlaan 1
7971RK Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1918-'19 1919 1918-'19
Architect: A. Zwikker Zwikker 1919 A. Zwikker


Beschrijving van Overcinge 2 Overcinge, koetsierswoning

Inleiding Gebouwd als koetsierswoning naar ontwerp van A. Zwikker uit Meppel en in opdracht van Mr. Linthorst Homan. De vormgeving is in neo-renaissancistische stijl. De woning ligt nabij de gemetselde ingangsmuur. Omschrijving KOETSIERSWONING in baksteen opgetrokken en gedekt door een met Tuile du nord belegd schilddak; schoorsteen in de nok; zij- en achtergevel voorzien van goot op uitgemetselde klossen. Symmetrisch ingedeelde trapgevel met kruiskozijnen met roedeverdeling en onderluiken geplaatst onder een segmentbogen voorzien van aanzet- en sluitstenen. Oostelijke zijgevel met een half kruiskozijn, vervolgens een sprong waarin de rondboog toegangsdeur onder ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; daarboven een ovaal-vormig zesruitsvenster; lagere zijgevel met onder meer een gekoppeld vierruits venster. Asymmetrische achtergevel met links een vierruits venster met luik, een rechtgesloten toegangsdeur, een tweede vierruits venster met luik; rechts een tot venster omgebouwd loopdeur met negenruits bovenlicht. De westelijke zijgevel heeft links een kruiskozijn als in voorgevel en geheel rechts een half kruiskozijn zoals in oostgevel. Waardering KOETSIERSWONING van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met Overcinge en de daaraan gekoppelde bijzondere cultuurhistorische ontwikkeling van een voormalige havezathe, vanwege de zorgvuldige vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege ligging ten opzichte van het complex Overcinge en het beschermd gezicht Eursinge. Grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507522
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overcinge 2 Overcinge, koetsierswoning in Havelte

Overcinge 1 Overcinge

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
HUIS Overcinge. Oorspronkelijk 17e eeuws landhuis, in 1850 sterk gewijzigd. Een der zijgevels nog vrijwel plm 1640. Schildhoudende leeuwen o..

Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Tuinhuis gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl in de tuin van de voormalige havezate Overcinge. Het tuinhuisje is gebouwd ro..

Overcinge 4 Overcinge, voetgangersbrug

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Voetgangersbrug behorend bij de voormalige havezate Overcinge en vermoedelijk in aanleg gebouwd tussen 1905-1910 in opdracht van..

Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij. Omschrijving Op een ruim eigen terrein gelegen grote in aanleg midden-17de-eeuwse dwarsdeelboerderij (1645 e.v.), opgetrokken u..

Dwarsdeelboerderij, schaapskooi

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Vrijstaande schaapskooi Omschrijving Op het erf gelegen houten schaapskooi met, behoudens enige aanpassingen, midden-17de eeuws ankerbalkg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overcinge 2 Overcinge, koetsierswoning in Havelte

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven