Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis in Havelte

Tuin Park Landgoed

Linthorst Homanlaan 1
7971RK Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis

Inleiding Tuinhuis gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl in de tuin van de voormalige havezate Overcinge. Het tuinhuisje is gebouwd rond 1905-1910 in opdracht van Mr. Johannes Linthorst Homan (nakomeling van een bekende drentse familie die van 1904-1917 commissaris der Koningin is geweest). Omschrijving Vijfkantig TUINHUIS met inzwenkende tentdak met loden bekroning; staafankers onder de dakrand. Bakstenen opbouw met plint; stoep met natuurstenen treden en wangen; dubbele deur met gekoppelde vierruits bovenlichten. Op de gemetselde plint ligt een zandstenen waterlijst waarop aan alle zijden de houten kruiskozijnen voorzien van onderluiken en gekoppelde vierruits bovenlichten en geplaatst onder een korfboog met aanzet- en sluitsteen. Waardering TUINHUIS van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel element in de bouwgeschiedenis van de voormalige havezate Overcinge; gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507516
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis in Havelte

Overcinge 1 Overcinge

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
HUIS Overcinge. Oorspronkelijk 17e eeuws landhuis, in 1850 sterk gewijzigd. Een der zijgevels nog vrijwel plm 1640. Schildhoudende leeuwen o..

Overcinge 4 Overcinge, voetgangersbrug

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Voetgangersbrug behorend bij de voormalige havezate Overcinge en vermoedelijk in aanleg gebouwd tussen 1905-1910 in opdracht van..

Overcinge 2 Overcinge, koetsierswoning

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gebouwd als koetsierswoning naar ontwerp van A. Zwikker uit Meppel en in opdracht van Mr. Linthorst Homan. De vormgeving is in ne..

Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij. Omschrijving Op een ruim eigen terrein gelegen grote in aanleg midden-17de-eeuwse dwarsdeelboerderij (1645 e.v.), opgetrokken u..

Dwarsdeelboerderij, schaapskooi

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Vrijstaande schaapskooi Omschrijving Op het erf gelegen houten schaapskooi met, behoudens enige aanpassingen, midden-17de eeuws ankerbalkg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis in Havelte

Foto's (1)