Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Uffelte

Boerderij

Anserweg 8
7975PB Uffelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: mog. 18e eeuw 1832-1840 (verb.) 1800 mog. 18e eeuw 1832-1840 (verb.)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij is vermoedelijk gebouwd ter vervanging van een voorganger. Mogelijk zijn daarbij bouwmaterialen van de oude boerderij gebruikt. Ook zijn bouwmaterialen gebruikt die afkomstig zijn van de voormalige Havezathe Rheebruggen. Omschrijving Boerderij bestaande uit voorhuis en achterhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok (achterschild deels met vier rijen pannen onderlangs); schoorsteen in de nok. Het voorhuis heeft een symmetrisch ingedeelde voorgevel met vlechting in het metselwerk en staafankers. Drie zesruits schuiframen voorzien van luiken en strekken. Zoldervensters met rijk bewerkte vensteromlijsting (afkomstig van de voormalige havezathe). Zuidelijke zijgevel met vrij gesloten karakter waarin een later ingebracht venster is geplaatst. Noordelijke zijgevel met onder meer een recht gesloten keldervenster onder rollaag en een recht gesloten opgeklampte deur. Aan weerszijden sprongen met vlechting die de overgang naar het achterhuis markeren. Zuidelijke zijgevel met diepliggende baanderdeuren voorzien van diagonaal geplaatste vierruits ramen en een loopdeur. Voor het overige worden de schuurgevels geleed door mestdeuren en stalvensters. Het in potdekselwerk opgetrokken achterste gedeelte springt iets in en heeft aan de zuidzijde wagendeuren. INTERIEUR: van belang is de indeling van de kamer met de zichtbare balkenlaag, de schouw, de bedsteden alsmede de opkamer met daaronder de kelder. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gebied Rheebruggen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507513
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Uffelte

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Anserweg 8
Uffelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1880-1900 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen ten noorden van de boerderij. Omschrijving St..

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een..

Hallenhuisboerderij 4 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl vermoedelijk rond 1880-1900 en gelegen naast het woonhuis van de boerderij. ..

Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 10
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De oorspronkelijke boerderij dateer..

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Rheebruggen 6
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het ..

Kaart & Routeplanner