Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haveltersluis, pompgebouw in Havelte

Nijverheid Industrie

Rijksweg NZ 11
7971CX Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Haveltersluis, pompgebouw

Inleiding Pompgebouw uit 1925 gebouwd in de trant van de Art Nouveau en uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het gebouw diende om water op te kunnen pompen naar een hoger gelegen kanaalpand en is gelegen in een daartoe gegraven kanaaltracee. De bescherming heeft betrekking op het exterieur, de installatie is van jongere datum en valt derhalve buiten de bescherming. Omschrijving Pompgebouw op rechthoekige grondslag en gedekt door een schilddak met verbeterde hollandse pan, pirons en twee dakkapellen (waarin gekoppelde vierruits vensters); geprofileerde daklijst op klossen. De onderbouw is opgetrokken in gesinterde rode baksteen. De hoeken en randen van de landhoofden zijn uitgevoerd in hardsteen. De inlaten zijn voorzien van gewelfen met hardstenen aanzet- en sluitstenen. De bovenbouw is opgetrokken in een ruwe rode baksteen met accenten in donker rode baksteen. De zuidzijde heeft twee rechtgesloten vensters voorzien van geglazuurde tegels als lekdorpel; neggeblokken en latei in hardsteen. De rechtervenster is blind; de linker voorzien van kalf en zesruits bovenlicht. Noordgevel vergelijkbare opbouw met in het midden een stichtingssteen 1925. Oost- en westgevel met een vrij gesloten karakter waarin toegangen zijn aangezet met een gemetselde stoep, neggeblokken en lateien. Waardering Pompgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van de infrastructuur, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging op het sluiseiland en in de nabijheid van het beschermmd dorpsgezicht Havelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507511
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haveltersluis, pompgebouw in Havelte

Haveltersluis, sluiswachterswoning

Rijksweg NZ 11
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Sluiswachterswoning gebouwd rond 1875-1890 in een stijl die verwant is aan de Waterstaatsstijl. De woning is gelegen op het sluis..

Boerderij van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst woonhuis onder rieten schilddak en schuurdeel onder afgewolfd rietgedekt schilddak

Rijksweg NZ 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
Eerste helft 19e eeuwse BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst symmetrisch ingedeeld woonhuis, schuur met dekbalkgebint const..

Boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok

Rijksweg NZ 7
Havelte (Gemeente Westerveld)
19e eeuws (1864) boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok. Het voorhuis g..

Boerderij met zijbaander, dwars uitgebouwd woongedeelte en schaapskooi

Dorpsstraat 4
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander en dwars uitgebouwd woongedeelte plm 1800. Op het erf een houten schaapskooi op bakstenen voet.

Boerderij met zijbaander en bakhuis

Dorpsstraat 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ met zijbaander en uitgestoken jaartalanker 1744, met bakhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Haveltersluis, pompgebouw in Havelte