Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haveltersluis, sluiswachterswoning in Havelte

Woonhuis

Rijksweg NZ 11
7971CX Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1892 1892 ca. 1892


Beschrijving van Haveltersluis, sluiswachterswoning

Inleiding Sluiswachterswoning gebouwd rond 1875-1890 in een stijl die verwant is aan de Waterstaatsstijl. De woning is gelegen op het sluiseiland met de voorgevel naar de sluis toe. Omschrijving Sluiswachterswoning in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak belegd met pannen; overstek met windveren en geprofileerde daklijst op opengewerkte klossen. Opbouw met onder meer gepleisterde plint en staafankers. Voorste topgevel met een gekoppeld zesruitsvenster onder een toog en een ontlastingsboog voorzien van sluitsteen; gekoppeld rechtgesloten verdiepingsvenster. De zuidelijke zijgevel heeft een keldervenster in de plint, getoogde zesruits schuiframen en een rechtgesloten deur met tweeruits bovenlicht; staafankers. Het schuurgedeelte ingeleid door een sprong heeft een rechtgesloten wc-venster, een loopdeur en halfronde gietijzeren vensters. De noordelijke zijgevel met onder meer een keldervenster, twee getoogde zesruits schuifvensters en in het schuurgedeelte halfronde gietijzeren vensters. De oostelijke topgevel is symmetrisch ingedeeld met een toegangsdeur voorzien van een tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden een halfrond gietijzeren venster en een gietijzeren rondvenster in de top. Waardering Sluiswachterswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling op infrastructureel gebied, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging op het sluiseiland en de ligging ten opzichte van het nabijgelegen beschermd gezicht Havelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507510
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haveltersluis, sluiswachterswoning in Havelte

Haveltersluis, pompgebouw

Rijksweg NZ 11
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Pompgebouw uit 1925 gebouwd in de trant van de Art Nouveau en uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het gebouw diende om wa..

Boerderij van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst woonhuis onder rieten schilddak en schuurdeel onder afgewolfd rietgedekt schilddak

Rijksweg NZ 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
Eerste helft 19e eeuwse BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst symmetrisch ingedeeld woonhuis, schuur met dekbalkgebint const..

Boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok

Rijksweg NZ 7
Havelte (Gemeente Westerveld)
19e eeuws (1864) boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok. Het voorhuis g..

Boerderij met zijbaander, dwars uitgebouwd woongedeelte en schaapskooi

Dorpsstraat 4
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander en dwars uitgebouwd woongedeelte plm 1800. Op het erf een houten schaapskooi op bakstenen voet.

Boerderij met zijbaander en bakhuis

Dorpsstraat 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ met zijbaander en uitgestoken jaartalanker 1744, met bakhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Haveltersluis, sluiswachterswoning in Havelte