Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bagatelle in Delden

Woonhuis

Van Nispenweg 2
7491CE Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Bagatelle

omschrijving onderdeel 79: Inleiding Villa "De Bagatelle" in sobere Neo-Classicistiche trant uit ca. 1870. Het pand staat in een ruime, beschutte tuin met fraai siersmeedijzeren hek, in de buurt van het station. Oorspronkelijk diende het pand als woonhuis voor de stationschef. Omschrijving Monumentale wit gepleisterde villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een schilddak met Hollandse pannen. Op de nokhoeken twee gepleisterde schoorstenen, bekroond met siersmeedwerk op schoorsteenborden. Op het achterdakvlak (O) een later toegevoegde derde schoorsteen. Aan de achterzijde staat een uitbouw, bestaande uit een middenpartij met verdieping onder zadeldak met aan weerszijden een laagbouwdeel onder half schilddak. Het pand heeft hoeklisenen, een grijs geschilderde plint en wordt rondom beeindigd door een geprofileerde dak- en gootlijst. In de drie vensterassen tellende voorgevel(W) zijn de lisenen op de gevelhoeken en ter weerszijden van de middelste travee voorzien van spaarvelden. In de deels risalerende met een fronton afgesloten middenpartij bevindt zich de -niet oorspronkelijke- dubbele deur onder afdak en bovenlicht metlevensboom. De recht gesloten vensters met bovenlicht en roeden (door recente voorzetramen onzichtbaar) hebben op beide bouwlagen een geprofileerde omlijsting met afgeronde bovenhoeken. Op de verdiepingsscheiding een geprofileerde cordonlijst. De vensters in de zijgevels hebben dezelfde detaillering als in de voorgevel. Aan de linker zijgevel bevindt zich een - later toegevoegde- houten serre onder lessenaardak. De gehele aanbouw aan de achterzijde (O) is eenvoudiger uitgevoerd. De gemetselde gevels zijn -waarschijnlijk later- wit geschilderd met een grijs geschilderde plint. In het hoog opgaande middengedeelte met hoeklisenen en een eenvoudig geprofileerde goot bevindt zich een oorspronkelijke houten deur onder bovenlicht met levensboom; daarboven een dubbele deur en in de top een halfrond venster met radiale roedenverdeling. In de lagere bouwdelen ter weerszijden twee rechthoe-kige vensters van verschillende grootte met roeden (en recente voorzetramen). Waardering De villa is van architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bouwstijl met Neo-Classicistische elementen - de redelijke mate van uitwendige gaafheid - de oorsponkelijke functie als woonhuis van de stationschef - de beeldbepalende situering van het pand met tuin en hek en de ruimtelijke relatie met omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bagatelle in Delden

Kronenhof

Dr Gewinstraat 6
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Geprefabriceerd houten HERENHUIS de "Kroonenhof", in 1923 in Chaletstijl gebouwd voor de familie Moltzer door constructeur Christ..

Cramershof

Cramerswegje 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Omstreeks 1906 gebouwd LANDHUIS "Cramershof", ontworpen in de Cottage-stijl. In 1932 is de bovenverdieping van het huis verbouwd ..

Rentmeesterij

Hengelosestraat 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Zeven travee├źn breed, vrijliggend buitenhuis uit 1726 met links een blijkens datering in 1867 aangebouwde toren op rechthoekige grondslag o..

Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl

Zuiderhagen 15
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Langgerekt LANDHUIS met garage in de Engelse landhuisstijl, zoals deze geïnterpreteerd werd door E.L. Lutyens. Het huis werd doo..

Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen

Kortestraat 11
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een wo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)