Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning in Delden

Woonhuis

Watertorenstraat 1
7491BC Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1925
Architect: H.A. Pothoven


Beschrijving van Dubbele dienstwoning

Inleiding DUBBELE DIENSTWONING behorend bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. De woning staat aan de Watertorenstraat tegenover een andere dubbele dienstwoning van Twickel (Mon.nr.: 507503) Omschrijving De dubbele dienstwoning is in bruine baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een concaaf gewelfd schilddak met overstek en twee steekkappen gedekt door leien in Maasdekking. Aan de achterkant (N) zijn vier dakkapellen geplaatst, waarvan de middelste twee afgedekt zijn door een concaaf gewelfd zadeldakje en het gevelbeschot voorzien is van vakwerk. De andere twee dakkapellen, de twee aan de voorzijde en de twee in de zijgevels zijn voorzien van concaaf gewelfde schilddakjes. Op de nok drie schoorstenen met vertikaal en horizontaal siermetselwerk. Op de begane grond zijn de raampartijen samengesteld uit vierruits vensters, gedeeltelijk behangen met Twickelluiken. Onder de steekkappen en in de acht dakkapellen zijn combinaties van zesruits vensters geplaatst. In de voorgevel (Z) zijn de vensters onder strekken met natuurstenen sluit- en aanzetstenen geplaatst. De hoekrisalieten, waarin aan de voorzijde de rondgesloten deuren geplaatst zijn, bevinden zich onder de steekkappen. De uitkragende kap tussen de risalieten wordt ondersteund door houten kolommetjes. In de zijgevels bevinden zich de deuren naar de tuin en kleinere vensters van hetzelfde type als in de voorgevel. Waardering De dubbele dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie als dienstwoning bij het landgoed Twickel - de op Engelse plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving - de beeldbepalende ligging tegenover de andere dubbele dienstwoning, naast de watertoren van Twickel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507504
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning in Delden

Dubbele dienstwoning bij het landgoed Twickel

Watertorenstraat 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. De woning..

Watertoren in Neo-Renaissance stijl, behorend bij het landgoed Twickel

Watertorenstraat 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 69: WATERTOREN in Neo-Renaissance stijl, behorend bij het landgoed Twickel. In 1894 in opdracht van dr. R.F. Baron ..

Oudste pastorie

Kerkplein 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Vrijstaand rechthoekig pand op natuurstenen plint. Schilddak met dakkapel. De gevel horizontaal geleed door cordonlijst, verticaal door zijl..

Blasiuskerk

Kerkplein 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
N.H. KERK. In hoofdzaak van Bentheimersteen opgetrokken driebeukige hallenkerk met rechtgesloten noorderbeuk en driezijdig gesloten midden- ..

Toren der Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Toren der N.H. Kerk. Zware toren van twee geledingen in Bentheimer zandsteen met vierzijdige spits. Naast de toreningang opschrift betreffen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele dienstwoning in Delden

Foto's (1)