Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning bij het landgoed Twickel in Delden

Woonhuis

Watertorenstraat 2
7491BC Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1925
Architect: H.A. Pothoven


Beschrijving van Dubbele dienstwoning bij het landgoed Twickel

Inleiding DUBBELE DIENSTWONING bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. De woning staat aan de Watertorenstraat tegenover een andere dubbele dienstwoning van Twickel (Mon.nr.: 507504). Omschrijving De dubbele dienstwoning is in bruine baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een wolfdak met antracietgrijze Hollandse pannen en een steekkap aan de straatzijde. Het dak heeft een overstek, twee dakkapellen aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Op de nok staan drie schoorstenen met vertikaal en horizontaal siermetselwerk. Op de begane grond zijn de raampartijen samengesteld uit vierruits vensters, gedeeltelijk behangen met Twickelluiken. Onder de kap en in de dakkapellen zijn combinaties van zesruits vensters geplaatst. In de voorgevel (N) zijn de vensters onder strekken met natuurstenen sluit- en aanzetstenen geplaatst. Aan weerszijden van de middenpartij onder de steekkap zijn op de hoeken de getoogde ingangen in portieken met geverniste houten kolommen geplaatst. De geveltop onder de steekkap is bekleed met rode shingles. In de achtergevel (Z) zijn deuren naar de tuin geplaatst. De zijgevels bevinden zich onder de wolfeinden en worden ingedeeld door vensters van hetzelfde type als in de voorgevel. Waardering De dubbele dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie als dienstwoning bij het landgoed Twickel - de bijzondere op Engelse plattelandsarchitectuur geïnspireerde architectonische vormgeving - de beeldbepalende ligging tegenover de andere dubbele dienstwoning, naast de watertoren van Twickel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507503
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning bij het landgoed Twickel in Delden

Dubbele dienstwoning

Watertorenstraat 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING behorend bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. ..

Watertoren in Neo-Renaissance stijl, behorend bij het landgoed Twickel

Watertorenstraat 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 69: WATERTOREN in Neo-Renaissance stijl, behorend bij het landgoed Twickel. In 1894 in opdracht van dr. R.F. Baron ..

Oudste pastorie

Kerkplein 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Vrijstaand rechthoekig pand op natuurstenen plint. Schilddak met dakkapel. De gevel horizontaal geleed door cordonlijst, verticaal door zijl..

Pastorie der R.K. Kerk van de H. Blasius

Langestraat 78
Delden (Gemeente Hof van Twente)
PASTORIE der R.K. Kerk van de H. Blasius, gebouwd door H.J. Wennekers in 1872. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met door spitsboogn..

Blasiuskerk

Kerkplein 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
N.H. KERK. In hoofdzaak van Bentheimersteen opgetrokken driebeukige hallenkerk met rechtgesloten noorderbeuk en driezijdig gesloten midden- ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele dienstwoning bij het landgoed Twickel in Delden

Foto's (1)